W steku z... „krokodyla” i na skorupkach jaj wykryto bakterie Salmonella. Ostrzeżenie GIS

W steku z... „krokodyla” i na skorupkach jaj wykryto bakterie Salmonella. Ostrzeżenie GIS

Dodano: 
Salmonella, zdjęcie ilustracyjne
Salmonella, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / Festa
W mrożonkach o nazwie „Stek z krokodyla” oraz na powierzchni skorupek jaj z chowu klatkowego służby sanitarne zidentyfikowały obecność bakterii, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych.
„W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Stek z krokodyla” (250 g, mrożony) wykryto bakterie Salmonella. Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – napisano w najnowszym komunikacie GIS.

Salmonella w „stekach z krokodyla” i jajkach – nowe ostrzeżenie GIS

twitter

Sanepid ostrzega, że nie należy spożywać steków o numerze partii: 2501263 z terminem ważności do 1 lipca 2023 roku, których importerem jest Tender Meat Sp. z o.o. (ul. Wolności 21 09-100 Płońsk).

Obecność pałeczek Salmonella z grupy D stwierdzono również w przypadku jaj z chowu klatkowego (klasy wagowej M, klasy A) pakowanych po 10 sztuk z partii o numerze 23.10.21.T12 z terminem ważności do 23 października 2021 roku, z kodem na skorupce: 3PL 16071303H6. Produkt ten pochodzi od Polskiej Fermy Grupy Producentów Sp. z o. o. (Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903).

twitter

„Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami” – wyjaśnia GIS.

Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą

Pierwsze symptomy zatrucia bakterią Salmonella, która może powodować chorobę zwaną salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:

  • biegunka,
  • ból brzucha,
  • mdłości i wymioty,
  • gorączka (do 39 stopni Celsjusza),
  • dreszcze i poczucie ogólnego rozbicia.

W skrajnych przypadkach może dojść do zgonu, choć takie sytuacje zdarzają się coraz rzadziej. W przypadku zatrucia wymagana jest specjalistyczna pomoc lekarska i hospitalizacja. Zazwyczaj objawy infekcji ustępują od 6 do 48 godzin, a choroba trwa od około 4 dni do tygodnia.

Czytaj też:
Rakotwórczy składnik w popularnych suplementach diety – nowe ostrzeżenie GIS
Czytaj też:
Dezodoranty z solami glinu powodują raka piersi? Nowe badanie szwajcarskich naukowców