Uwaga, salmonella w znanej chałwie! GIS wycofuje produkt ze sklepów

Uwaga, salmonella w znanej chałwie! GIS wycofuje produkt ze sklepów

Dodano: 
Chałwa z pistacjami
Chałwa z pistacjami Źródło: Pixabay / yilmazfatih
W popularnej chałwie z pistacjami marki Koska wykryto obecność bakterii Salmonella spp. GIS wycofuje produkt ze sklepów.

Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny (GIS), niemiecka firma Kervan GmbH Berlin wycofuje ze sprzedaży partię chałwy z pistacjami. Powodem decyzji jest stwierdzenie obecności bakterii Salmonella spp w produkcie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu przez odbiorców w Polsce.

Uwaga! Salmonella w chałwie

Nie należy spożywać produktów z partii o następujących oznaczeniach:

  • Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
  • Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
  • Numer partii: 212-300F/20
  • Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
  • Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
  • Kraj pochodzenia: Turcja

twitter

Dlaczego zatrucie Salmonellą jest niebezpieczne?

Pałeczki salmonelli to drobnoustroje, które w Polsce są najczęstszym powodem bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Objawami zakażenia mogą być: skurcze żołądka, biegunka i gorączka. Objawy zwykle rozwijają się od 12 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie salmonelli i zwykle trwają od dwóch do siedmiu dni. Może być śmiertelnym zagrożeniem dla dzieci i osób z obniżoną odpornością.

Podstawowym sposobem zmniejszenia ryzyka infekcji jest higiena dłoni. Warto jest więc mieć zawsze przy sobie środek o szerokim spektrum bójczym, który zabije chorobotwórcze drobnoustroje. Należy także dezynfekować powierzchnie stołów i blatów przed posiłkiem, szczególnie w miejscu publicznym. Inne produkty, w których może występować salmonella, to m.in. surowe mięso i jaja.

Czytaj też:
Zatrucie salmonellą – które objawy powinny zaniepokoić?