Jak często myjesz butelkę na wodę? Uważaj, to wylęgarnia zarazków!

Jak często myjesz butelkę na wodę? Uważaj, to wylęgarnia zarazków!

Dodano: 
Butelki i bidony wielorazowego użytku
Butelki i bidony wielorazowego użytku Źródło: Shutterstock / Sergey Ryzhov
Jak często myjesz butelki i bidony na wodę? I jak to robisz? To ważne, bo na jednym centymetrze kwadratowym butelki, może być nawet 300 tysięcy drobnoustrojów!

Warto używać butelek wielorazowych i to nie podlega dyskusji. Każde ograniczanie plastiku oraz śmieci ma sens i do tego zachęcamy. Wielorazowe butelki na wodę i bidony stały się modne: używają ich dzieci w szkole, sportowcy, poręczny bidon zmieści się w eleganckiej torebce. Ważne jednak, aby odpowiednio dbać o czystość takich butelek.

Dlaczego czystość bidonu jest tak ważna

To nic, że wlewasz do butelki jedynie czystą wodę. Każde dotknięcie rąk, każde dotknięcie ust i każda jej styczność z tym, co jest wokół, sprawia, że na powierzchni bidonu czy butelki zaczynają się mnożyć drobnoustroje. Wilgoć dodatkowo im sprzyja. Na jednym centymetrze kwadratowym butelki może się znajdować nawet 300 tysięcy różnych drobnoustrojów. Wśród nich mogą być bakterie kałowe, bakterie gronkowca czy E.coli.

Jak często myć bidony i butelki wielorazowego użytku?

Idealnie, jeśli możesz umyć butelkę po każdym użyciu. Ale np. podczas jednego treningu nie zawsze jest to możliwe, szczególnie kiedy napełniasz bidon kilkukrotnie. Dlatego najważniejsza zasada: myj butelkę codziennie. Nie dopuszczaj pod żadnym pozorem do sytuacji, kiedy w butelce wytworzy się śluzowaty film i czuć będzie zapach stęchlizny.

Jak prawidłowo umyć butelkę i bidon

Jeśli to możliwe, korzystaj ze zmywarki. Jeśli myjesz butelki ręcznie, użyj detergentu i gorącej wody. Umyj butelkę na zewnątrz i w środku, najlepiej używając specjalnej szczotki do mycia butelek. Do czyszczenia butelek możesz też użyć domowych środków, czyli sody oczyszczonej i octu. Sprawdzą się szczególnie w sytuacji, kiedy chcesz się pozbyć nie tylko bakterii, ale i niezbyt ładnego zapachu. Nie zapominaj o dokładnym wyczyszczeniu nakrętek i ustników. To miejsca, gdzie gromadzi się najwięcej bakterii. Butelki możesz wyparzyć wrzątkiem, ale sprawdź najpierw, czy tworzywo, z którego są wykonane, jest przeznaczone do kontaktu z taką temperaturą. Zwykle, aby zabić drobnoustroje, wystarczy 80 st. Celsjusza. Bardzo ważne: po umyciu, wytrzyj i dobrze osusz butelki.

Jak dbać o higienę bidonu

Mycie to nie wszystko. Warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą zachować czystość butelki czy bidonu i ograniczyć namnażanie się bakterii. Unikaj dotykania ustnika palcami. Przecieranie ręką ustnika to nie jest dobry nawyk. Każdy domownik powinien mieć własny bidon. Butelki, które zamiast tradycyjnej nakrętki czy korka, mają zamknięcie przesuwane (popularne wśród dzieci), są trudniejsze w utrzymaniu higieny, ponieważ brud gromadzi się także w dociskanym zamknięciu.

Czytaj też:
Jak często pierzesz ręcznik? Pamiętaj, że to magnes na drobnoustroje