Salmonella w zielu angielskim! Skażone produkty aż trzech marek

Salmonella w zielu angielskim! Skażone produkty aż trzech marek

Dodano: 
Ziele angielskie
Ziele angielskie Źródło:Pixabay / Enotovyj
Ziele angielskie w twoim sklepie może być skażone salmonellą. GIS wycofuje określine partie marek: Vitpol, Rustica i Portland.

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu trzech partii przypraw ziela angielskiego, do którego produkcji użyto surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella. Producent przypraw LEVANT Foods Sp. z o.o., po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca wdrożył procedurę wycofania produktów. Proces monitorują Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Salmonella w zielu angielskim

Szczegóły dotyczące produktów:

Zdjęcie

Nazwa produktu

Numer partii

Data minimalnej trwałości

zdjęcie poglądowe - ziele angielskie Vitpol - opakowaniezdjęcie poglądowe - ziele angielskie Vitpol - opakowanie

VITPOL Ziele Angielskie

19117/991

08.2023

zdjęcie poglądowe - ziele angielskie Rustica - opakowaniezdjęcie poglądowe - ziele angielskie Rustica - opakowanie

RUSTICA Ziele angielskie

23517/99

08.2023

zdjęcie poglądowe - ziele angielskie Portland - opakowaniezdjęcie poglądowe - ziele angielskie Portland - opakowanie

PORTLAND Ziele angielskie

23517991

08.2023

Uwaga! Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

twitter

Czym jest salmonella?

Salmonella jest bakterią wywołującą zatrucia pokarmowe, które mogą prowadzić do niebezpiecznych powikłań. Objawami zakażenia mogą być: skurcze żołądka, biegunka i gorączka. Objawy zwykle rozwijają się od 12 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie salmonelli i zwykle trwają od dwóch do siedmiu dni. Leczenie zwykle polega na nawadnianiu organizmu, a w rzadkich przypadkach stosowana jest antybiotykoterapia. Niestety bakterie mogą pozostać w organizmie jeszcze przez wiele miesięcy. Choroba jest niebezpieczna głównie dla dzieci, osób starszych i tych z obniżoną odpornością.

Salmonella wywołuje większość zatruć pokarmowych w Polsce i w Europie. Według raportu GIS i PZH w 2018 roku zarejestrowano łącznie 9957 zachorowań na salmonellozy odzwierzęce, z czego najwięcej wśród dzieci do 5 roku życia.

Czytaj też:
Masz w kuchni ten model łyżki? Lepiej ją wyrzuć, jest niebezpieczna