Czy można jeść surowe bataty? Sprawdź, czy szkodzą zdrowiu

Czy można jeść surowe bataty? Sprawdź, czy szkodzą zdrowiu

Dodano: 
Batat
Batat Źródło: Shutterstock / KarepaStock
Słodki smak batatów przywodzi na myśl prawdziwą warzywną ucztę. Jednak czy koniecznie trzeba je gotować, piec lub smażyć?

Zawartość surowych słodkich ziemniaków może być trudna do strawienia, dlatego zwykle je gotujemy. Jednak jest mało prawdopodobne, że zachorujesz od jedzenia surowych słodkich ziemniaków. Niektórzy robią to nawet ze względów zdrowotnych, ponieważ surowy ziemniak dostarcza sporą ilość błonnika oraz witaminy A.

Jedzenie surowych batatów jest bezpieczne

O ile dokładnie umyjesz bulwę przed zjedzeniem, możesz ją bezpiecznie spożyć na surowo. Bataty są niskokaloryczne, zawierają dużo wody, białka i błonnika. Są również niezwykle bogate w witaminę A. Mają też niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki. Dodatkowo zawierają niewiele tłuszczów oraz węglowodanów. Uważaj jednak na skutki uboczne takie jak wzdęcia lub gazy po zjedzeniu zbyt dużej ilości surowych batatów.

Czy można jeść skórkę batata?

Przygotowując danie ze słodkich ziemniaków, nie warto usuwać skórki. Skórka batata jest bezpieczna do spożycia, bogata w błonnik i składniki odżywcze. Jedzenie skórki wspiera zdrowie jelit i może pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom przewlekłym. Dodatkowo skórka zawiera najwięcej błonnika, co zwiększa uczucie sytości. Musi być jednak dobrze umyta przed spożyciem.

Jak wykorzystać surowe bataty?

Istnieje wiele sposobów na spożywanie słodkich ziemniaków na diecie surowej. Najlepszym sposobem na delektowanie się słodkimi ziemniakami na diecie surowej jest dodanie ich do smoothie. Taki koktajl jest łatwy do przygotowania i pomaga uzyskać dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminy. Bataty warto zmiksować je z bananem, małą ilością wody lub lodu oraz innymi owocami lub warzywami. Ponadto upewnij się, że są świeże, aby nie dostać problemów żołądkowych.

A jeśli chcesz zjeść je na ciepło, wypróbuj klasyczny przepis na frytki ze słodkich batatów. Ich smak jest przepyszny!

Czytaj też:
Czy w czerwonych cukierkach są zmielone owady? Trudny QUIZ z wiedzy o żywności