GIS ostrzega przed Salmonellą na skorupkach jaj. Cała partia idzie do utylizacji

GIS ostrzega przed Salmonellą na skorupkach jaj. Cała partia idzie do utylizacji

Dodano: 
Jajka
JajkaŹródło:Fotolia / iprachenko
Chodzi o partię jaj wyprodukowanych w Siedlcach. Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności obróbki termicznej jaj, aby uniknąć zakażenia.

Pałeczki Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek oraz w treści jaj. Jak podaje GIS w swoim ostrzeżeniu, chodzi o produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska” z kodem na skorupkach 3PL 14261338 i minimalną datą przydatności do spożycia 6 grudnia 2021.

Jaja wycofane z obrotu

Jak informuje GIS, producent powiadomił wszystkich odbiorców tej partii jaj o skażeniu, aby wycofać je z rynku i przekazać do utylizacji. Próbki z kurnika zostały pobrane 3 grudnia i od tego momentu, żadne jaja miały stamtąd nie wyjść do momentu uzyskania wyników badań. Działania przedsiębiorców monitoruje zarówno inspekcja sanitarna, jak i Powiatowy Lekarz Weterynarii.

Wycofana przez GIS partia jaj

Jak nie zatruć się Salmonellą?

Nie należy jeść jaj wycofanych z obrotu. Ogólnie przy spożyciu jaj najważniejsza jest właściwa obróbka termiczna. Bez tego, jeśli w jajach jest Salmonella, bakterie mogą przenieść się na inne powierzchnie i doprowadzić do zakażenia człowieka. Osobom wrażliwym (dzieciom, osobom starszym, osobom chorym) nie należy podawać potraw z surowych jajek.

Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać