Groźne aflatoksyny w solonych orzeszkach. Jest ostrzeżenie GIS

Groźne aflatoksyny w solonych orzeszkach. Jest ostrzeżenie GIS

Dodano: 
Wycofana partia orzeszków
Wycofana partia orzeszkówŹródło:gis.gov.pl
Partia solonych orzeszków jest zanieczyszczona aflatoksynami. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie, a produkt jest wycofywany ze sklepów.

Urzędnicy przeprowadzający kontrole stwierdzili przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami w partii prażonych, solonych orzeszków ziemnych.

Cała partia orzeszków wycofana z obrotu

Jak informuje GIS, chodzi o produkt„KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g” o numerze partii L211451V630 i datą, przed którą najlepiej spożyć orzeszki: 18.05.2022. Orzeszki pochodzą z Argentyny a producentem jest VOG Polska Sp. z o.o ze Skierniewic. Producent już wycofuje zanieczyszczoną partię ze sklepów.

Czym są aflatoksyny?

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Są odporne na działanie wysokich temperatur (przeżywają do 270 stopni Celsjusza), zmiany ciśnienia, wilgotności, ale też promieniowanie ultrafioletowe. Mają negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie komórek i są rakotwórcze. Mogą także wywołać poważne uszkodzenia wątroby. Aflatoksynami najczęściej skażone są orzechy ziemne, migdały i zboża.

Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać