Kompot z gruszek – pyszny napój na zimę pełen witamin

Kompot z gruszek – pyszny napój na zimę pełen witamin

Dodano: 
Kompot z gruszek
Kompot z gruszek Źródło: Shutterstock
Kompot z gruszek to zdrowy napój, który może być alternatywą dla kupnych soków. Jak go przygotować?

Kompot z gruszek to napój, który dostarcza wielu witamin i mikroelementów. Gruszki to jedne ze zdrowszych owoców! Jako jedyne zawierają jod, wspomagający pracę tarczycy, a oprócz tego dostarczają też szeregu innych pierwiastków. Sezon na gruszki zaczyna się pod koniec lata i trwa do późnej zimy, dlatego możemy długo cieszyć się smakiem tych pysznych owoców.

Kompot z gruszek pyszny i zdrowy

Gruszki można wykorzystywać na wiele sposobów, zajadając się nimi w wersji surowej, tworząc z nich musy owocowe, piekąc je, dodając do mięs, owsianek, jaglanek. Dobrym pomysłem jest także gotowanie ich i podawanie w formie kompotu.

Taki napój nie tylko dobrze nawadnia i zaspokaja pragnienie, ale też dostarcza wielu składników odżywczych! Może stanowić świetną alternatywę dla kupnych soków czy słodkich napojów, które lepiej jest wyeliminować z diety.

Co zawierają gruszki?

Gruszki to skarbnica witamin i minerałów. Są źródłem wapnia, żelaza, witaminy C, potasu, magnezu, boru. Dzięki temu wzmacniają układ immunologiczny, wspomagają pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, a także pozytywnie oddziałują na komórki nerwowe.

Jak zrobić kompot z gruszek?

Przygotowanie kompotu z tych owoców jest bardzo proste i wymaga właściwie tylko kilku kroków!

Przepis: Kompot z gruszek

Kompot z gruszek to pyszny napój pełen witamin.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 godz.
Czas gotowania
15 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 kg gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • laska wanilii
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania

  1. Obierz gruszkiGruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj wodęPokrojone gruszki wrzuć do wody. Włącz na niewielkim ogniu. Gdy woda się zagotuje dodaj cukier, cały czas mieszając
  3. Gotuj 15 minutGruszki gotuj przez minut z laską wanilii. Przelej do dużego szklanego naczynia. Gotowe!

Czytaj też:
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko