GIS wycofuje łyżki z sieci Auchan i każe je zutylizować. Są skażone szkodliwymi substancjami

GIS wycofuje łyżki z sieci Auchan i każe je zutylizować. Są skażone szkodliwymi substancjami

Dodano: 
Odcedzanie pierogów, zdjęcie ilustracyjne.
Odcedzanie pierogów, zdjęcie ilustracyjne. Źródło: Shutterstock / CSMaster
Łyżki szumówki dostępne w sieci Auchan są wycofywane i będą poddane utylizacji. Powodem są szkodliwe dla zdrowia pierwszorzędowe aminy aromatyczne.

Jak czytamy w komunikacie wydanym przez Głównego Inspektora Sanitarnego, „na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki szumówki”.

Partia szumówek z Auchana musi być zutylizowana

Chodzi dokładnie o produkt o nazwie Szumówka Auchan o numerze partii 05/2021 i kodzie kreskowym 3665257071806. To łyżka używana zwykle do odszumowania zupy, ale też odcedzania pyz czy odsączania innych gotowanych produktów, chociażby makaronów, pyz, pierogów czy warzyw.

Wycofywana łyżka z sieci Auchan.

Jak informuje GIS, rozpoczęto procedurę wycofania i utylizacji kwestionowanego produktu. To nie wszystko – w sklepach Auchan powinny być umieszczone ogłoszenia ostrzegawczego dla klientów. Jeżeli masz taką łyżkę w domu – nie używaj jej do kontaktu z żywnością, bo zawarte w niej toksyczne substancje mogą być rakotwórcze.

Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. To grupa związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych chociażby w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy, polimerów epoksydowych i tuszów (barwniki azowe). Wiele PAA podejrzewanych jest o działanie rakotwórcze lub ma takie udowodnione. Są więc niebezpieczne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zabawkach i innych produktach konsumenckich. Jeśli chodzi o ich obecność w produktach do kontaktu z żywnością, jest to o tyle niebezpieczne, że szkodliwe PAA migrują, przedostając się do jedzenia.

Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać

Opracowała:
Źródło: gis.gov.pl