Salmonella w roladkach z Biedronki. GIS wycofuje całą partię i ostrzega przed zatruciem

Salmonella w roladkach z Biedronki. GIS wycofuje całą partię i ostrzega przed zatruciem

Dodano: 
Salmonella, zdjęcie ilustracyjne
Salmonella, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Festa
Chodzi o konkretną partię roladek z kurczaka, w której wykryto bakterie. Salmonella może spowodować groźne zatrucie pokarmowe.

W wyniku badań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii roladek devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym wykryto bakterie Salmonella – informuje GIS i ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonellawiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofanej partii roladek kurczaka

GIS podaje na swoich stronach szczegóły wycofanego produktu.

  • Produkt – Roladki Devolay z kurczaka z nadzieniem o smaku maślano-czosnkowym, 500 g
  • Numer partii: 109/P1/L4/I
  • Termin przydatności do spożycia: 07.05.2022
  • Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Poznańska 39, 62-400 Słupca, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30230501 WE
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Producent, czyli firma Konspol Holding Sp. z o.o. poinformowała dystrybutora o zaistniałej sytuacji. Partia produktu została natychmiast wycofana z obrotu, Biedronka opublikowała komunikat także na swoich stronach. Producent gwarantuje zwrot pieniędzy klientom, którzy zakupili tę konkretną partię (istotna jest data przydatności do spożycia roladek).

Wycofywany produkt

Jak uniknąć zatrucia bakterią Salmonelli?

Aby uniknąć zatrucia salmonellowego, kluczowe jest przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków oraz odpowiednia obróbka termiczna. Pałeczki salmonelli giną w temperaturze ok. 65 stopni Celsjusza. Ważne jest także odpowiednie przechowywanie produktów, przede wszystkim takich jak jajka czy surowe mięso.

Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą pojawiają się zwykle po ok. 8 godzinach. To objawy typowe dla zatrucia pokarmowego: wymioty, biegunka, bóle brzucha, gorączka. Jeśli występują po zjedzeniu produktu, który mógł zawierać Salmonellę, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Czytaj też:
Jak długo można przechowywać mięso w lodówce? Jedna zasada cię zaskoczy

Źródło: gis.gov.pl/zdrowie.wprost.pl