GIS wycofuje partię chipsów Lay's. Informacja ważna dla alergików

GIS wycofuje partię chipsów Lay's. Informacja ważna dla alergików

Dodano: 
Chipsy. Zdjęcie ilustracyjne
Chipsy. Zdjęcie ilustracyjne Źródło: FreeImages.com
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu partii popularnych chipsów. Chodzi o błąd na etykiecie.

Jak przekazał GIS w swoim komunikacie, firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku partii chipsów ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego. W wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania ograniczonej liczby produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, co skutkowało brakiem odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego.

Jaki dokładnie produkt zostaje wycofany?

Szczegóły wycofywanej z rynku partii:

  • Nazwa produktu: Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g
  • Numer partii: PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10
  • Data minimalnej trwałości: 30.10.2022
  • Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki
  • Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18

Jak przekazał GIS, producent niezwłocznie podjął decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano chipsy. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu z rynku.

Kto nie powinien spożywać chipsów z błędną etykietą?

Produkty oznaczone numerem partii (w określonym przedziale czasowym) oraz datą minimalnej trwałości wskazanymi w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na białko mleka. Konsumenci, którzy kupili chipsy mają możliwość zwrócenia ich w sklepie, w którym robili zakupy.

Czytaj też:
Sinice w Bałtyku. Uwaga, są toksyczne