Chipsy z Rossmanna wycofane. Zawierają toksyczne substancje

Chipsy z Rossmanna wycofane. Zawierają toksyczne substancje

Dodano: 
Wycofywane chipsy
Wycofywane chipsy Źródło: gis.gov.pl
Dwie partie kukurydzianych chipsów są wycofywane z obrotu – informuje Główny Inspektor Sanitarny. Jeśli masz te chipsy w domu, nie jedz ich.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu chipsów kukurydzianych z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alkaloidów tropanowych w surowcu użytym do ich produkcji. Spożycie zanieczyszczonych produktów może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów – czytamy w komunikacie opublikowanym przez GIS.

Szczegóły wycofywanych produktów

Chodzi o dwa rodzaje kukurydzianych chipsów. Pierwszy to chipsy o smaku paprykowym:

  • Nazwa produktu: enerBiO Tortilla Chips Paprika 125g,
  • Wyprodukowano dla: Dirk Rossmann GmbH,
  • Dystrybutor w Polsce: Rossmann SDP Sp. z o.o., ul. Św Teresy 109, 91-222 Łódź,
  • Wycofaniu podlega produkt z kodem kreskowym (EAN) 4305615678559, bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.

Drugi to chipsy o smaku soli morskiej:

  • Nazwa produktu: enerBiO Tortilla Chips Meersalz 125g,
  • Wyprodukowano dla: Dirk Rossmann GmbH,
  • Dystrybutor w Polsce: Rossmann SDP Sp. z o.o., ul. Św Teresy 109, 91-222 Łódź,
  • Wycofaniu podlega produkt z kodem kreskowym (EAN) 4305615678641, bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.

Jak zaznacza GIS, dystrybutor poinformował wszystkie drogerie Rossmann o konieczności wycofania z obrotu kwestionowanych produktów bez względu na nr partii i datę minimalnej trwałości. Produkty zostały również wycofane ze sprzedaży internetowej.

Czym są alkaloidy tropanowe?

Alkaloidy tropanowe są wytwarzane przez rośliny i stanowią ich naturalny sposób na obronę przed szkodnikami. Dlatego może dojść do zanieczyszczenia nimi produktów spożywczych na bazie zbóż czy kasz. W określonych dawkach mogą być toksyczne dla człowieka.

Czytaj też:
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?