Szklanki z kadmem i ołowiem. GIS ostrzega i wycofuje produkt z rynku

Szklanki z kadmem i ołowiem. GIS ostrzega i wycofuje produkt z rynku

Dodano: 
Szklanka z takim wzorem nie powinna być używana do kontaktu z żywnością
Szklanka z takim wzorem nie powinna być używana do kontaktu z żywnościąŹródło:gis.gov.pl
Sprawdź, czy nie masz tej szklanki w domu. Jeśli tak – nie używaj jej do kontaktu z żywnością. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie.

W próbkach produktu (szklanka poj. 250 ml) badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono wysokie poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża naczynia o widocznym w komunikacie wzorze – czytamy na stronach GIS. Chodzi o konkretną szklankę z wzorem, którą można było kupić w sieciówce TEDi.

Szczegóły wycofywanego produktu

  • Nazwa produktu: Szklanka „Jungle Summer” 250 ml
  • Numer partii:DNP308
  • Kod kreskowy (EAN):41247001011000000200
  • Podmiot odpowiedzialny za produkt: TEDi GmbH & Co. KG, Brackeler Hellweg 301, 44309 Dortmund
  • Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., ul. 11 Listopada 11, 40-387 Katowice

Jak informuje w swoim komunikacie GIS, dystrybutor wdrożył procedurę wycofywania kwestionowanych wyrobów ze sprzedaży we wszystkich sklepach w Polsce. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania prowadzone przez przedsiębiorcę.

Dlaczego kadm i ołów są niebezpieczne?

Ołów oraz kadm, jeśli ich stężenie przekracza dopuszczalne normy, stają się dla człowieka toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia. Ołów może prowadzić do rozwoju nowotworów i zaburzeń układu nerwowego. Zatrucie ołowiem może objawiać się bólami głowy, niestrawnością, osłabieniem organizmu i przewlekłą anemią. Z kolei kadm nawet przy bardzo niskich stężeniach jest dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem o silnej toksyczności. Przewlekłe zatrucie kadmem charakteryzuje się m.in. metalicznym posmakiem w ustach, brakiem łaknienia i ogólnym osłabieniem. Kadm ma szczególnie zły wpływ na wątrobę, jelita, kości, może prowadzić do anemii. Wykazuje też działanie kancerogenne.

Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać