Jak jeść bez cholesterolu

Jak jeść bez cholesterolu

Cholesterol
CholesterolŹródło:Fotolia / Autor: freshidea
Dodano:   /  Zmieniono: 
Udar, zawał i problemy z chodzeniem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi śmiertelnymi konsekwencjami.

Chrupiąca bułeczka z masełkiem czosnkowym na przystawkę, a jako główne danie pasta w śmietanowym sosie carbonara z boczkiem. Moda na prawdziwe jedzenie już kilka lat temu wyparła lunche z pieczywa chrupkiego i szynki z indyka.

Praktykowanie slow food może się jednak odbić na zdrowiu, zwłaszcza u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Bohater reklam margaryn i olejów roślinnych, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu LDL (powyżej 190 mg%) grozi poważnymi konsekwencjami. To cichy zabójca, który przez lata odkłada się w ścianach tętnic, zwężających ich światło. Krew przepływa więc coraz ciężej, a jeśli blaszka miażdżycowa oderwie się i zatka naczynie krwionośne, może dojść do zawału lub udaru.

Ryzyko takiego scenariusza można sprawdzić za pomocą prostego badania - lipidogramu. Dotyczy to nawet 20-latków, bo ryzyko miażdżycy istnieje także w tej grupie wiekowej. Szczególnie na baczności powinny mieć się osoby z miażdżycą w rodzinie i palące papierosy.

Podwyższony poziom złego cholesterolu to nie wyrok. Badania dowiodły, że można go obniżyć już w trzy miesiące, stosując odpowiednią dietę. Oznacza ona rozstanie z tłuszczami wysoko nasyconymi, a więc tymi zawartymi w czerwonym mięsie, podrobami, jajkami (wątróbka i żółtko to cholesterolowi rekordziści!), a także w słodyczach. Zamiast smalcu chleb (najlepiej razowy) smarujmy olejem lub oliwą z oliwek, śmietanowy sos carbonara zastąpmy sosem bolognese, a kotlet piersią z indyka.

Warto uważać na sałatki. - Dressing do sałatki Cezar zawiera często bogaty w cholesterol majonez, a sos koperkowy potrafi być na bazie śmietany.

Dieta niskocholesterolowa nie wyklucza jadania w restauracjach. Te najlepsze oferują zwykle zdrowe alternatywy dla tuczących przysmaków. Kucharz chętnie zrezygnuje z majonezu w sosie do Cezara, a śmietanę zastąpi jogurtem.

Warto uważać także na desery. Niewinny i "lekki" serek mascarpone to jeden z największych cholesterolowych rekordzistów. Mniejszym grzechem dla tętnic będą lody - najlepiej te sorbetowe, a jeszcze mniejszym sałatka owocowa, pod warunkiem, że nie przykryje ich pierzynka z bitej śmietany.