Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w zbożach, w tym np. w popularnej pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie jakość współczesnych zbóż. Obecnie pszenica jest w dużej mierze przetworzona i jej wartość jest nieporównywalnie niższa od tej sprzed wielu lat. Dlatego też spożywanie produktów bez glutenu może sprawić, że poczujemy się lżej, przestanie nas boleć głowa, czy też pozbędziemy się zmian skórnych.
Należy pamiętać, że nietolerancja glutenu u każdego objawiać się może inaczej, warto zatem wypróbować dietę opierającą się wyłącznie na produktach z przekreślonym kłosem. Bądźmy świadomi, że to, co jemy ma bardzo duży wpływ na nasze funkcjonowanie i zdrowie. Jeśli zastanawiacie się nad dietą bezglutenową i chcecie dowiedzieć się, czy będzie dla Was wskazana, to koniecznie zobaczcie, co na jej temat mówi dietetyk kliniczny CM VIMED, Aneta Korzeniecka.