Matcha - cudowna herbata. 5 rzeczy, które powinieneś o niej wiedzieć
Artykuł sponsorowany

Matcha - cudowna herbata. 5 rzeczy, które powinieneś o niej wiedzieć

Dodano:   /  Zmieniono: 
Matcha
Matcha
O zdrowotnych właściwościach tej herbaty wiemy nie od dziś. Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, używana jest przez mnichów od tysięcy lat.

Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim specjalnym metodom uprawy. Na dwa tygodnie przed zbiorami krzewy osłania się przed słońcem. Ten zabieg pozwala na spowolnienie wzrostu herbaty, aby w tym czasie liście nabrały bladego odcienia zieleni i wytworzyły aminokwasy. Zebrane liście są suszone, a później ścierane na intensywnie zielony proszek.

Jakie właściwości ma matcha?

1. Zawiera dużą ilość antyoksydantów

Te przeciwutleniacze biorą udział w walce naszego organizmu z wolnymi rodnikami. Antyoksydanty pomagają również zapobiegać nowotworom, miażdżycy, cukrzycy oraz chorobom serca. Co więcej, matcha posiada największe stężenie przeciwutleniaczy spośród wszystkich składników, które możemy dostarczyć organizmowi.

2. Spala kalorie

Dzięki swoim właściwościom termogenicznym w znacznym stopniu przyspiesza metabolizm organizmu. Pomaga spalić tłuszcz, jednocześnie nie podnosząc ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo jest stuprocentowo naturalnym suplementem diety.

3. Głęboko relaksuje, nie powodując senności

Dzięki zawartej w niej L-teaninie ma działanie silnie relaksujące. Jednocześnie utrzymuje umysł w pełnej koncentracji. Regularne picie matchy poprawia pamięć i koncentrację, a do tego utrzymuje stan relaksacji.

4. Oczyszcza

Zawartość dużej ilości chlorofilu sprawia, że matcha jest składnikiem oczyszczającym organizm. Ma działanie bakteriobójcze, oczyszcza jelita i wątrobę oraz pomaga zwalczać anemię.

5. Daje kopa

Dzięki zawartości kofeiny matcha dodaje nam dużo energii. Jednak w przeciwieństwie do kawy czy napojów energetycznych, nie powoduje rozdrażnienia. Matcha dodaje nam sił stopniowo, dzięki czemu unikamy nagłego spadku formy.

Do tego herbata ta zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak: błonnik pokarmowy, katechiny, beta karoten, cynk, potas, wapń, sód, żelazo, czy witaminy z grupy A, B, C i E.

Jak wprowadzić Matchę do swojego jadłospisu? Oto prosty pudding z nasionami chia.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka matchy
  • 6 łyżeczek nasion chia
  • szklanka borówek
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, syrop klonowy, wanilię oraz matchę blendujemy ze sobą.
  2. Nasiona chia zalewamy uzyskanym płynem, dokładnie mieszając, a następnie odstawiamy na 15 minut, powtarzając mieszanie cztery - pięć razy. Ostawiamy pudding na godzinę do lodówki (można zostawić na całą noc), aby mógł osiąść.
  3. Wyjmujemy z lodówki, mieszamy i dodajemy owoce.

Matcha i inne składniki dostępne są na Platformie Zakupowej Arena.pl.