Ile cukru w cukrze – biały, brązowy, a może...?

Ile cukru w cukrze – biały, brązowy, a może...?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Komuniści trafili na opakowania cukru omyłkowo (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Cukier krzepi. Ale i tuczy. Dlatego często zastępujemy go miodem, stewią, syropami. Czy zawsze wychodzi nam to na zdrowie?

Sto gram cukru to ok. 400 kalorii. Zamienniki cukru, często uznawane są za zdrowsze i mniej kaloryczne. Jednak okazuje się, że nie wszystko co o nich słyszymy jest prawdą. Oto kilka prawd i mitów o słodkich zamiennikach cukru.

Cukier brązowy

Coraz częściej słyszymy, że powinniśmy ograniczać spożycie cukru, a jeśli już musimy go używać, lepiej sięgnąć po ten brązowy. Jednak z punktu widzenia diety i kaloryczności, jedyna różnica między nimi to kolor, zapach i… oczywiście cena. Zarówno w przypadku jednego, jak i drugiego, jeden gram dostarczy nam równo 4 kcal i wiele przyjemności. Cena: cukier biały 2,30 zł za 1 kg, cukier brązowy 9 zł za 1 kg.

Miód

O cechach prozdrowotnych tego pszczelego produktu można napisać całą książkę. Naukowcy również potwierdzają jego niezwykłe właściwości bakteriobójcze, antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Jak jednak wygląda słodzenie miodem? Przede wszystkim trzeba pamiętać, że całe jego dobrodziejstwo ulega zniszczeniu w temperaturze powyżej 60 st. C. Łyżeczka miodu dodana do gorącej herbaty zamienia się głównie we fruktozę i glukozę, czyli po prostu w cukier. I tak jak w przypadku cukru liczy 40 kcal. Cena 50-60 zł za 1 kg.

Syrop z agawy

To kolejna substancja zastępująca nam tradycyjny cukier. Ma konsystencję oraz lekki posmak miodu. Posiada za to niższy indeks glikemiczny (wolniej podnosi poziom glukozy we krwi), niż cukier, ponieważ zawiera więcej fruktozy (niemal 90 proc.). Ma również odrobinę mniej kalorii – ok. 25 w 1 łyżeczce, a jest od cukru o połowę słodszy, przez co można użyć go mniej. Trzeba jednak uważać na wysoko przetworzony syrop, który pozbawiony jest naturalnie występujących w agawie składników mineralnych i witamin. Cena ok. 60 zł za 1 litr.

Cukier kokosowy

Niewiele różni się on od cukru stołowego. Istotną różnicą jest pochodzenie – wytwarza się go z palmy kokosowej. Jeśli powstaje metodą tradycyjną, poza węglowodanami zawiera również żelazo, cynk i magnez. Żeby zawarte w nim mikroelementy istotnie uzupełniły naszą dietę, musielibyśmy zjadać go w olbrzymich ilościach.

- Cukier kokosowy i syrop daktylowy, znane z kuchni Wschodu, mają trochę inny smak, niż tradycyjny cukier. Używane do pieczenia, nadają produktom specyficzny orientalny aromat. Ale uwaga: niosą one ze sobą pulę kalorii zbliżoną do cukru - mówi newsrm.tv Ewa Kurowska, ekspert kampanii Zarządzanie Kaloriami.

Melasa

To ciemna i gęsta substancja powstająca podczas produkcji cukru trzcinowego i buraczanego. Składa się w połowie z sacharozy, czyli cukru, ma więc słodki smak, a do tego ponad 100 kcal mniej, niż cukier. Jest też od niego słodsza, dzięki czemu używa się jej mniej. Co ważne, melasa jest bogata w żelazo i inne mikroelementy. Jedyną jej wadą jest dość intensywny posmak i ciemny kolor. Za to idealnie nadaje się do wypieków. Cena 20-25 zł za 1 kg. 100 g melasy to 290 kcal.

Ksylitol

Czyli cukier z brzozy to kolejna z propozycji zastąpienia cukru. 100 gram substancji zawiera 240 kalorii. Ksylitol pozyskiwany jest w większości z kory brzozy fińskiej i należy do grupy tzw. polioli, czyli fermentujących cukrów. Właśnie z tego powodu, spożycie zbyt dużej jego ilości kończy się biegunką. Jako substancja słodząca ksylitol przekonuje niższą kalorycznością – 240 kcal w 100 g, niskim indeksem glikemicznym i słodkością równą cukrowi. Należy jednak wybierać produkt jak najmniej przetworzony. Podobnie jak agawa, ksylitol może w procesie produkcji zostać pozbawiony cennych składników bakteriobójczych. Cena 25-30zł za 1 kg.

Stewia

100 g tej substancji to 270 kcal, ale 1 tabletka ma jedynie 0,15 kcal i wystarczy do posłodzenia dużego kubka herbaty czy kawy. Stewia to słodzik niezawierający kalorii i wytwarzany z liści rośliny rosnącej w Ameryce Południowej. Jest ok. 250 razy bardziej słodki od cukru, dobrze znosi rozpuszczanie w wodzie i wysokie temperatury. Aby uzyskać optymalny smak, stewię często łączy się z cukrem, co pozwala obniżać kaloryczność produktów i potraw. Uwaga: część gotowych produktów do słodzenia ze stewią już zawiera cukier jako tzw. wypełniacz. Czytajmy zatem etykiety. Cena ok. 100 zł za 1 kg.

Słodziki

Ich największa zaleta: mają minimalną lub zerową kaloryczność i bardzo wysoki stopień słodkości. Znane są od wielu lat i stosowane w tysiącach produktów, od napojów przez słodycze, sosy, pasty do zębów i gumy do żucia. Ich kolejną niekwestionowaną zaletą jest brak niekorzystnego wpływu na rozwój próchnicy zębów. Jakiś czas temu pojawiły się doniesienia o potencjalnej szkodliwości niektórych z nich. Ogólnoświatowe agencje bezpieczeństwa żywności po ponownej analizie dostępnych badań z ostatnich 30 lat uznały, że te alarmujące dane nie dotyczą zwyczajowego spożycia tych substancji. Słodziki mogą być zatem spożywane w ilościach nieprzekraczających zaleceń. Co to oznacza? Aby przekroczyć normę np. na aspartam, należałoby wypić jednego dnia 20 puszek dietetycznego napoju o pojemności 330 ml. Cena 7-10 zł za ok. 500 tabletek.