Przerażające badania na temat tuńczyka z puszki. Też go jesz?

Przerażające badania na temat tuńczyka z puszki. Też go jesz?

Dodano: 
Tuńczyk
Tuńczyk Źródło: Fotolia / Comugnero Silvana
Chętnie sięgamy po tuńczyka z puszki, ponieważ jest stosunkowo niedrogi, smaczny i może być składnikiem wielu różnych dań. Naukowcy ostrzegają jednak, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ zawiera bardzo dużo cynku.

Naukowcy z Binghamton University w Nowym Jorku ostrzegają przed częstym spożywaniem tuńczyka z puszki. Jak wynika z badań, mięso zawiera bardzo dużo cynku, który może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Podczas gdy zalecana dzienna dawka spożycia cynku wynosi od 8 do11 mg, w zakonserwowanym tuńczyku znajdziemy go 100 razy więcej. To ogromna różnica. Do najczęstszych objawów przedawkowania cynku zalicza się zaburzenia pracy serca, bóle głowy i anemię.

Już sama nazwa przeraża

Zdaniem badaczy, nadmierne spożycie cynku może skutkować nie tylko zatruciem, ale czymś znacznie gorszym – „zespołem nieszczelnego jelita”. Schorzenie występuje, gdy cząsteczki cynku spowodują stan zapalny w jelicie cienkim. To prowadzi do powstania szczelin, umożliwiających toksynom przedostanie się do krwioobiegu.

Tzw. „zespół nieszczelnego jelita” od lat interesuje naukowców, zajmujących się medycyną naturalną. Powszechnie wiadomo, że toksyny, alergie czy też nadmiar niektórych składników w diecie mogą powodować stany zapalne jelit. To natomiast wiąże się z szeregiem innych, nieprzyjemnych dolegliwości.

Czytaj też:
Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Tylko tuńczyk?

Skąd bierze się tak duża ilość cynku w mięsie z tuńczyka? Odpowiedź jest prosta – pokrywa się nim wnętrze puszki, dzięki czemu żywność ma dłuższy termin przydatności do spożycia. Cynk wykazuje silne działanie antybakteryjne, dlatego bakterie odpowiedzialne za psucie się pokarmów nie mają możliwości rozwoju.

Nasuwa się pytanie, czy inne produkty zamknięte w konserwie również zawierają cynk. Okazuje się, że tak, jednak jego ilość nie jest aż tak duża jak w przypadku tuńczyka. Sporadyczne spożywanie żywności z puszek nie powinno odbić się na zdrowiu. Gorzej, jeśli sięgamy po nie dzień w dzień.

Badania naukowców z Binghamton University zostały przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych na wyhodowanych komórkach.