Truskawka - na co pomaga i czy jest zdrowa? Zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości

Truskawka - na co pomaga i czy jest zdrowa? Zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości

Dodano: 
Truskawki
Truskawki Źródło: Unsplash / Danielle MacInnes
Truskawki są symbolem zbliżającego się lata. Na straganach na ogół pojawiają się już w połowie maja. Są źródłem dobroczynnej witaminy C, chronią przed rakiem i zapobiegają wystąpieniu niedokrwistości. Poza tym doskonale smakują i same w sobie są doskonałą przekąską. Oto, co musisz wiedzieć o truskawkach.

Świeże truskawki to jedna z najpopularniejszych, letnich przekąsek. Na świecie istnieją setki ich odmian i mało kto miał okazję spróbować każdej z nich. Na ogół, wybierając truskawki, szukamy tych najdorodniejszych, intensywnie czerwonych i słodkich. Lubimy delektować się ich smakiem i zapachem – truskawki nadają charakteru wielu potrawom. Są orzeźwiające i niezwykle sycące. Ich sekret stanowią jednak właściwości odżywcze. Truskawki mają niebywały wpływ na zdrowie.

Truskawki - właściwości prozdrowotne

Korzyści ze spożywania truskawek są niezliczone. Te małe, czerwone owoce chronią przed rakiem, cukrzycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Oto kilka dobrych powodów, by jeszcze dziś sięgnąć po truskawki:

  • Przeciwutleniacze, znajdujące się w truskawkach (kwercetyna, kemferol i antocyjany) zmniejszają powstawanie szkodliwych skrzepów krwi, mogących powodować udar.
  • Ze względu na wysoką zawartość potasu truskawki zalecane są osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Pomagają zmniejszyć działanie sodu w organizmie, który odpowiada za wzrost ciśnienia tętniczego. Niskie spożycie potasu jest czynnikiem ryzyka rozwoju wysokiego ciśnienia krwi, tak jak i wysokie spożycie sodu.
  • Spożywanie pokarmów bogatych w wodę i błonnik pokarmowy, takich jak truskawki, winogrona czy arbuz, pomaga w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu i ułatwia wypróżnianie.
  • Truskawki są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym i bogatym w błonnik, dzięki czemu pomagają regulować poziom cukru we krwi i utrzymywać go na stabilnym poziomie, unikając skrajnych wahań.
  • Truskawki są silnymi przeciwutleniaczami, a więc opóźniają procesy starzenia, chronią przed rakiem i zmniejszają stany zapalne.
  • Wysoka zawartość polifenoli w truskawkach może również zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiegając gromadzeniu się płytek krwi. Flawonoidy natomiast chronią przed wystąpieniem zawału.
  • Truskawki są niskokaloryczne, więc stanowią idealne uzupełnienie zdrowej diety odchudzającej.
  • Witamina C w truskawkach wspomaga produkcję kolagenu, tonizuje skórę i działa przeciwstarzeniowo. Ponadto, truskawki nałożone na skórę, sprzyjają zachowaniu pięknego wyglądu – zmniejszają przebarwienia, zapobiegają trądzikowi i usuwają martwe komórki skóry.

Czytaj też:
Jak ograniczyć tłuszcz w diecie? Kilka prostych trików

Truskawki – wartości odżywcze

Truskawki są bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik. Jedna szklanka świeżych truskawek dostarcza aż 160 proc. dziennej zalecanej dawki witaminy C i jedyne 50 kalorii.

Co znajdziemy w 100 g truskawek?

  • 32 kalorie,
  • 91 proc. wody,
  • 0,7 g białka,
  • 7,7 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 0,3 g tłuszczu.

QUIZ:
Jak dobrze znasz kaloryczność produktów?

Truskawki – alergia

Objawy alergii pokarmowej mogą rozwinąć się w ciągu kilku minut lub kilku godzin po spożyciu określonego pokarmu. W przypadku silnego uczulenia może wystąpić nawet wstrząs anafilaktyczny. Oto kilka objawów, które powinny zaniepokoić:

  • swędzenie lub mrowienie w jamie ustnej,
  • wysypka na skórze,
  • swędzenie skóry,
  • świszczący oddech,
  • kaszel,
  • przekrwione gardło,
  • zaczerwienienie wokół ust,
  • obrzęki w obrębie jamy ustnej,
  • nudności,
  • bóle brzucha,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • zawroty głowy.

Osoby uczulone na truskawki powinny unikać także innych owoców (tzw. alergie krzyżowe):

  • gruszek,
  • brzoskwiń,
  • wiśni,
  • jabłek,
  • jeżyn.

Jak kupić smaczne truskawki?

Najważniejszy jest wygląd i zapach. Idealnie kształtne, ogromne, jędrne i intensywnie czerwone truskawki mogą być sztuczne lub sprowadzane z innego kraju. Te, które dojrzały na słońcu mogą być nierównomiernie czerwone, ale ich cechą charakterystyczną będzie orzeźwiający zapach. Przed zakupem warto też obejrzeć listki – jeśli zwiędły, truskawki nie są świeże. Kupując całą łubiankę truskawek dobrze jest zerknąć na owoce znajdujące się na dnie, ponieważ sprzedawca może celowo położyć z wierzchu te świeższe i ładniejsze okazy. Jeśli jest taka możliwość, warto przed zakupem spróbować, czy truskawki są smaczne.

Sprawdź nasze najlepsze przepisy na potrawy i desery z truskawkami:

Czytaj też:
Sałata z truskawkami, camembertem i orzechami włoskimi
Czytaj też:
Sernik z truskawkami i bitą śmietaną
Czytaj też:
Pudding ryżowy z truskawkami

Źródło: Medical News Today/Organic Facts/Health Line