Myśląc o nadmiarze cukru w diecie, najczęściej skupiamy się na słodyczach i cukrze, który samodzielnie dodajemy do herbaty, kawy czy deserów. Zapominamy, że cukier znajduje się także w wielu naturalnych produktach, które powszechnie uważa się za zdrowe i niezbędne w codziennej diecie, jak warzywa i owoce. Ludzie spożywali je przecież od zawsze. Żywność bogata w cukier, jak cukierki, napoje gazowane i słodziki to stosunkowo nowe produkty. I to właśnie one są główną przyczyną wielu niebezpiecznych chorób.
Czy to oznacza, że cukrem, który znajduje się np. w owocach nie powinniśmy się w ogóle przejmować i możemy takie produkty spożywać bez ograniczeń? Niestety nie. Nie bez powodu specjaliści ds. żywienia mówią, by codziennej diecie przeważały warzywa, a nie owoce, choć tych drugich absolutnie nie powinno zabraknąć.
W wielu produktach naturalnych znajdziemy dwa rodzaje cukru: glukozę i fruktozę. Glukoza odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ jest wykorzystywana przez nasze komórki do wytwarzania energii, podczas gdy fruktoza, spożywana w odpowiednio dużych ilościach, może uszkadzać wątrobę i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.
Fruktoza – gdzie się znajduje?
Naturalne produkty, w których znajduje się dużo fruktozy to m.in: owoce drobnopestkowe (np. jabłka, gruszki, arbuz), suszone owoce, soki owocowe, przetwory z owoców, niektóre warzywa (np. groszek, marchew czy ziemniaki).
Fruktoza może być także ukryta w wielu różnych produktach spożywczych, dostępnych w sklepie, jak: napoje dietetyczne, produkty dla diabetyków, zupki instant, ketchup i musztarda, płatki śniadaniowe i wiele, wiele innych.
Dlaczego warto ograniczać spożycie fruktozy?
-
Fruktoza wyrzuca równowagę bakterii w jelitach. Zbyt dużo fruktozy może powodować brak równowagi w jelitowej florze i sprzyjać przerostowi bakterii w jelitach.
-
Fruktoza może zwiększyć ryzyko chorób serca poprzez podniesienie markerów lipidowych we krwi.
-
Fruktoza powoduje zwiększenie poziomu leptyny. Leptyna jest hormonem, który reguluje i kontroluje apetyt, pomagając ludziom utrzymać prawidłową wagę.
-
Nadmiar fruktozy może wpływać na sposób funkcjonowania mózgu, w tym na osłabienie pamięci.
-
Nadmiar fruktozy może zwiększać produkcję kwasu moczowego, co sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.
Czytaj też:
9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie