Fruktoza – dlaczego należy ograniczać jej spożycie?

Fruktoza – dlaczego należy ograniczać jej spożycie?

Dodano: 
Kobieta przeglądająca zawartość lodówki
Kobieta przeglądająca zawartość lodówki Źródło: Fotolia / Andrey Popov
Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru w diecie ma niekorzystny wpływ na zdrowie – sprzyja występowaniu cukrzycy, zwiększa ryzyko otyłości, pobudza apetyt i powoduje nagłe skoki cukru we krwi. Jednakże, w przeciwieństwie do wielu innych niezdrowych produktów spożywczych, cukier znajduje się w naturalnej żywności, którą uważamy za zdrową, jak owoce i warzywa.

Myśląc o nadmiarze cukru w diecie, najczęściej skupiamy się na słodyczach i cukrze, który samodzielnie dodajemy do herbaty, kawy czy deserów. Zapominamy, że cukier znajduje się także w wielu naturalnych produktach, które powszechnie uważa się za zdrowe i niezbędne w codziennej diecie, jak warzywa i owoce. Ludzie spożywali je przecież od zawsze. Żywność bogata w cukier, jak cukierki, napoje gazowane i słodziki to stosunkowo nowe produkty. I to właśnie one są główną przyczyną wielu niebezpiecznych chorób.

Czy to oznacza, że cukrem, który znajduje się np. w owocach nie powinniśmy się w ogóle przejmować i możemy takie produkty spożywać bez ograniczeń? Niestety nie. Nie bez powodu specjaliści ds. żywienia mówią, by codziennej diecie przeważały warzywa, a nie owoce, choć tych drugich absolutnie nie powinno zabraknąć.

W wielu produktach naturalnych znajdziemy dwa rodzaje cukru: glukozę i fruktozę. Glukoza odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ jest wykorzystywana przez nasze komórki do wytwarzania energii, podczas gdy fruktoza, spożywana w odpowiednio dużych ilościach, może uszkadzać wątrobę i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.

Fruktoza – gdzie się znajduje?

Naturalne produkty, w których znajduje się dużo fruktozy to m.in: owoce drobnopestkowe (np. jabłka, gruszki, arbuz), suszone owoce, soki owocowe, przetwory z owoców, niektóre warzywa (np. groszek, marchew czy ziemniaki).

Fruktoza może być także ukryta w wielu różnych produktach spożywczych, dostępnych w sklepie, jak: napoje dietetyczne, produkty dla diabetyków, zupki instant, ketchup i musztarda, płatki śniadaniowe i wiele, wiele innych.

Dlaczego warto ograniczać spożycie fruktozy?

  • Fruktoza wyrzuca równowagę bakterii w jelitach. Zbyt dużo fruktozy może powodować brak równowagi w jelitowej florze i sprzyjać przerostowi bakterii w jelitach.
  • Fruktoza może zwiększyć ryzyko chorób serca poprzez podniesienie markerów lipidowych we krwi.
  • Fruktoza powoduje zwiększenie poziomu leptyny. Leptyna jest hormonem, który reguluje i kontroluje apetyt, pomagając ludziom utrzymać prawidłową wagę.
  • Nadmiar fruktozy może wpływać na sposób funkcjonowania mózgu, w tym na osłabienie pamięci.
  • Nadmiar fruktozy może zwiększać produkcję kwasu moczowego, co sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.

Czytaj też:
9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie

Źródło: HealthLine/Medical News Today/Health