Przechytrzyć raka

Przechytrzyć raka

Dodano: 
Lekarz
Lekarz / Źródło: Fotolia / Stasique
Każdy z nas zna kogoś, kto choruje na raka. Biorąc pod uwagę różne czynniki ryzyka, szanse na to, że i my zachorujemy na nowotwór, są dość spore. Jak temu zapobiec?

Wiemy, że palenie powoduje raka płuc, a picie alkoholu – raka wątroby. Jesteśmy świadomi, że pewne nawyki mogą zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu. Wyeliminowanie takich czynników bardzo dużo znaczy. Aby jednak maksymalnie zmniejszyć ryzyko, warto też przeanalizować skład swojej diety. Istnieje mnóstwo pokarmów, które obniżają niebezpieczeństwo zachorowania. Zamiast więc głosić frazesy typu „każdy musi na coś umrzeć” lub „dzisiaj wszystko powoduje raka”, weź życie we własne ręce.

Nieoceniona autofagia

W 2016 r. prof. Yoshinori Ōsumi otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii za rozpracowanie mechanizmu autofagii. Mowa o naturalnym procesie, który toczy się w organizmie każdego z nas. Polega on na samozjadaniu uszkodzonych lub martwych komórek. To duże uproszczenie skomplikowanego mechanizmu. Naukowcy są zdania, że odkrycie to pomoże znaleźć nowe rozwiązania w profilaktyce nowotworów i walce z nimi. Dziś, wiedząc, że nasz organizm potrafi sam się rozprawiać z różnymi fragmentami komórek, powinniśmy mu tu umożliwić. A już przynajmniej nie zakłócać.

Homeostaza organizmu

Aby nasze ciało mogło być w pełni sprawne i zdolne do walki z procesami chorobotwórczymi, musi istnieć pewna wewnętrzna harmonia. Homeostaza polega na zachowaniu równowagi wewnętrznej organizmu w odniesieniu do warunków zewnętrznych. Naszą wewnętrzną równowagę zaburza wiele czynników, w tym stres, brak ruchu czy zła dieta. Na nie jednak mamy wpływ. Powszechnie wiadomo, że zdrowa, zbilansowana dieta i zapobieganie niedoborom zmniejsza ryzyko rozwoju różnych dolegliwości i chorób, także nowotworów.

Czytaj także:
Rak trzustki to cichy zabójca. Jak się objawia?

Chłodna kalkulacja

Przeanalizuj dokładnie skład swojej codziennej diety i wyklucz produkty, które zatruwają twój organizm. Na tej liście powinny się znaleźć: alkohol, papierosy, rafinowany cukier, sztuczne słodziki i dodatki do żywności, tłuszcze trans, żywność wysoko przetworzona, a nawet czerwone mięso. Początkowo może ci się zdawać, że właściwie nie masz co jeść, ale w rzeczywistości dopiero za chwilę się dowiesz, czym jest prawdziwe jedzenie. Zdrowa, zbilansowana dieta opiera się na warzywach i owocach, produktach pełnoziarnistych, nabiale, chudym mięsie, rybach i zdrowych kwasach tłuszczowych. To baza. A jak ułożyć dietę antynowotworową?

Żegnamy wolne rodniki

Wolne rodniki powstają w wyniku procesów metabolicznych w organizmie. Dostają się do naszego organizmu także poprzez zanieczyszczenia środowiskowe czy też powstają pod wpływem promieniowania. Mogą powodować uszkodzenia na poziomie komórkowym i zapoczątkować rozwój wielu chorób, zwłaszcza związanych z wiekiem. Wiadomo również, że wolne rodniki, uszkadzając zdrowe komórki, sprzyjają powstawaniu chorób nowotworowych. Na szczęście przeciwutleniacze skutecznie z nimi walczą i wymiatają je z organizmu. Na przykład likopen (znajdziemy go w pomidorach czy papryce) chroni przed rakiem prostaty. Beta-karoten (szukajmy go np. w marchwi i dyni) pomaga walczyć z rakiem i chorobami serca oraz wzmacnia system odpornościowy. Jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy jest też witamina C.

Czytaj także:
Bez genetyki nie ma skutecznego leczenia

Tajna broń

Najważniejsze zioła w profilaktyce antynowotworowej to: koci pazur, czystek, pokrzywa, głóg czy skrzyp polny. Mikroalgi, jak spirulina czy chlorella, wspomagą detoksykację organizmu. Udowodniono, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory. Co ciekawe, naukowcy wykazali, że przyjmowanie przez kobiety dawki większej niż zalecana może chronić przed rakiem piersi. Ważnym składnikiem diety jest także selen (dobrym jego źródłem jest dorsz).

Historia rodzinna

Jeśli nasi rodzice lub dziadkowie zmagali się z określonym nowotworem, ryzyko jego wystąpienia u nas wzrasta. Warto wiedzieć, że rozwojowi danej choroby mogą sprzyjać konkretne produkty bądź ich niedobór w diecie. Dla wielu osób może to być cenną wskazówką, jak indywidualnie modyfikować swoje menu.

Czytaj także:
Suplementy diety pomocne w profilaktyce raka

Okładka tygodnika WPROST: 6/2019
Artykuł został opublikowany w 6/2019 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także