Chcesz jeść zdrowiej? Łącz ze sobą te produkty

Chcesz jeść zdrowiej? Łącz ze sobą te produkty

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek Źródło: Pexels / Ella Olsson
Jak zdrowo się odżywiać? Kluczem do zdrowego odżywiania jest przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta, która bazuje na jak najmniej przetworzonych produktach spożywczych. Okazuje się jednak, że możemy dodatkowo poprawić wchłanianie obecnych w żywności składników odżywczych, jeżeli będziemy odpowiednio je ze sobą łączyć.

Nie każda dieta musi być dla nas odpowiednia ze względu na indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne i potrzeby żywieniowe. Oznacza to, że każdy z nas musi obserwować swój organizm i reagować na sygnały, które od niego dostaje. Nie każdy produkt musi sprzyjać naszemu zdrowiu, nawet gdy uważany jest za bombę witaminową. Z tego względu, zamiast ulegać modzie, lepiej postawić na racjonalne podejście do ożywiania i odpowiednio łączyć pokarmy, aby zwiększyć wchłanianie obecnych w nich cennych składników odżywczych.

Czego nie łączyć na talerzu?

Istnieje kilka diet określających zasady łączenia ze sobą poszczególnych produktów spożywczych. Uważa się m.in., że nie należy łączyć mięsa z ziemniakami, kaszą lub makaronem, co kłuci się z nawykami żywieniowymi większości Polaków. Nie wyobrażamy sobie zjedzenia porcji mięsa z samymi warzywami i bez dodatku np. ziemniaków, ale zgodnie z prezentowanymi przez niektórych naukowców tezami nie powinniśmy tego robić.

Występujące w produktach spożywczych substancje odżywcze mogą wzajemnie na siebie oddziaływać. Oznacza to, że niektóre połączenia pokarmów ułatwiają i maksymalizują wchłanianie składników odżywczych, a niektóre je utrudniają i powodują znaczne straty żywieniowe.

Problematyczne okazuje się przede wszystkim łączenie wszystkich grup pokarmów na jednym talerzu, co ma powodować problemy trawienne. Winne tutaj są enzymy, które rozkładają poszczególne składniki odżywcze, czyli białka, węglowodany i tłuszcze. Z tego względu poleca się spożywać je oddzielnie i w towarzystwie warzyw oraz owoców. Zasady niełączenia produktów spożywczych są dość kontrowersyjne i zwykle kłócą się z zaleceniami dietetycznymi, co widać np. w układanych przez dietetyków jadłospisach, gdzie mięso lub ryba bardzo często występują w połączeniu z kaszą i brązowym ryżem.

Jakie pokarmy ze sobą łączyć?

Jak jeść zdrowo? Aby zdrowo się odżywiać, warto przestrzegać poniższych zasad łączenia poszczególnych pokarmów, które pozwolą wykorzystać większą ilość obecnych w nich składników odżywczych.

Czytaj też:
Masz wysoki cholesterol? Podpowiadamy, jak zmienić dietę

1. Pokarmy bogate w witaminę A, D, E i K łącz ze zdrowymi tłuszczami

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K znajdują się m.in. w produktach roślinnych np. czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach, marchwi, dyni, rybach morskich, naturalnym maśle, jajkach, tranie, olejach roślinnych, orzechach i kiełkach. Będące ich źródłem warzywa warto łączyć z produktami tłuszczowymi – skropić sałatkę olejem lub jeść w towarzystwie pieczywa z masłem, bądź tłustej ryby.

2. Pokarmy bogate w witaminę C łącz z produktami pełnoziarnistymi

Zawarte w produktach pełnoziarnistych fityny mogą utrudniać przyswajanie znajdujących się w nich witamin i minerałów. Z tego względu pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kasze warto spożywać z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C np. cytrusami, czerwoną papryką, natką pietruszki, brukselką, brokułami i kalarepą. Posiłek można też popić świeżo wyciśniętym sokiem z warzyw i owoców.

3. Pokarmy bogate w żelazo łącz z pokarmami bogatymi w witaminę C

Żelazo hemowe obecne m.in. w mięsie, podrobach, jajkach oraz produktach mlecznych, a także żelazo niehemowe pochodzenia roślinnego najlepiej przyswaja się w obecności witaminy C. Produkty ją zawierające zostały wyszczególnione powyżej.

4. Pokarmy bogate w witaminę D łącz z pokarmami bogatymi w wapń

Bogate źródła witaminy D, czyli ryby morskie, jajka i oleje roślinne najlepiej przyswajają się w obecności niezbędnego do ich wchłaniania wapnia, który znajduje się, m.in. w naturalnym twarogu, mleku i fermentowanych przetworach mlecznych.

5. Pokarmy bogate w magnez i potas łącz z pokarmami bogatymi w witaminę C i białko

Witamina C ułatwia także przyswajanie magnezu, potasu i innych mikroelementów, które znajdziemy, m.in. w kaszach, płatkach owsianych, orzechach, naturalnym kakao, nasionach i pestkach, awokado, migdałach, szpinaku, ziemniakach, pomidorach oraz bananach. Wchłanianie magnezu zwiększa także białko i laktoza.

Czytaj też:
6 naturalnych termogeników, które pomagają spalić tłuszcz