Zła dieta zabija więcej osób niż palenie papierosów?

Zła dieta zabija więcej osób niż palenie papierosów?

Dodano: 
Niezdrowe jedzenie
Niezdrowe jedzenie Źródło: Unsplash / Christopher Flowers
Nowe, duże badania sugerują, że zła dieta to największy czynnik ryzyka przedwczesnych zgonów na całym świecie. Śmieciowe jedzenie jest odpowiedzialne za więcej zgonów na świecie niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka, w tym palenie.

Dieta uboga w składniki odżywcze może spowodować więcej zgonów na całym świecie niż palenie tytoniu lub inne niezdrowe nawyki, sugerują nowe badania. W badaniu Global Burden of Disease analizowano spożycie żywności w latach 1990–2017 w 195 krajach, koncentrując się na 15 rodzajach żywności lub składników odżywczych. Tak duże badania nie mogą więc pozostawiać złudzeń – niewłaściwa dieta, bogata w śmieciowe jedzenie ma fatalny wpływ na nasze zdrowie.

W artykule opublikowanym w „The Lancet” badacze dochodzą do wniosku, że ze względu na swój udział w chorobach niezakaźnych niewłaściwa dieta stanowiła 11 milionów zgonów dorosłych w 2017 roku.

Zdecydowana większość tych zgonów, około 10 milionów, wynikała z chorób układu krążenia. Reszta była głównie spowodowana rakiem i cukrzycą typu 2. Badanie potwierdza więc teorię, którą naukowcy głoszą od lat – zła dieta jest odpowiedzialna za więcej zgonów niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka na świecie.

Czytaj też:
Otręby – jak stosować, żeby schudnąć?

Niezdrowa dieta wpędzi nas do grobu

Analizując globalną dietę, naukowcy przyjrzeli się kilkunastu elementom:

  • owocom,
  • warzywom,
  • orzechom i nasionom,
  • roślinom strączkowym,
  • produktom pełnoziarnistym,
  • błonnikowi,
  • wapniu,
  • mleku,
  • kwasom tłuszczowym omega-3 z owoców morza,
  • tłuszczom wielonienasyconym,
  • tłuszczom trans,
  • czerwonemu mięsu,
  • przetworzonemu mięsu,
  • słodkim napojom,
  • soli.

Analiza globalnej diety z 2017 roku wykazała niedobory wszystkich tych elementów. Najgorzej w zestawieniu wypadły orzechy i nasiona, mleko i produkty pełnoziarniste. Natomiast spożywanie niezdrowych produktów znacznie przekraczało optymalne normy.

Autorzy zauważyli też, że wysoka zawartość sodu, niska zawartość pełnych ziaren, niska zawartość owoców, niska zawartość orzechów i nasion, niska zawartość warzyw i niska zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 to elementy, które łączą się z największą liczbą zgonów.

Czytaj też:
Syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie. Jak bardzo nam szkodzi?

Źródło: Medical News Today