Niemal połowa Polaków ograniczyła jedzenie mięsa. Hodowcy liczą na zatrzymanie trendu

Niemal połowa Polaków ograniczyła jedzenie mięsa. Hodowcy liczą na zatrzymanie trendu

Dodano: 
Mięso
Mięso / Źródło: Unsplash / José Ignacio Pompé
Jak wynika z raportu IQS, aż 43 proc. Polaków deklaruje, że ogranicza lub nie je mięsa. Jest to trend, który niepokoi hodowców zwierząt rzeźnych.

Mimo że wegetarianie stanowią nadal jedynie 1 proc. społeczeństwa, to grupa osób ograniczających spożywanie mięsa rośnie. Jak wynika z badań grupy IQS, aż 43 proc. Polaków deklaruje, że ograniczyła spożycie produktów mięsnych. Badanie zostało przeprowadzone na podstawie analizy występowania konkretnych fraz w polskim internecie. Badano użycie takich sformułowań jak „fleksitarianizm”, „mniej mięsa” i „ograniczam mięso” oraz „produkty zwierzęce” i „odzwierzęce”. Przebadano występowanie tych sformułowań w postach na takich portalach jak Facebook, Instagram i Twitter. Okres, z którego pochodzą zgromadzone wyniki to wrzesień 2018 - marzec 2019 r.

Kobiety po 65. roku życia

Ciekawie przedstawia się podział badanej grupy na poszczególne kategorie. Jak wynika z badań, częściej tematem diety bezmięsnej interesują się kobiety (52 proc.). W przedziałach wiekowych największą grupę stanowią osoby po 65. roku życia (20 proc.), na drugim miejscu znalazła się grupa 35-44 (19 proc.), a na trzecim osoby w wieku 25-34 (18 proc.). Co ciekawe, najczęściej wspomnianych fraz używały w internecie osoby z wykształceniem podstawowym lub zawodowym (40 proc.). Aż 39 proc. badanych mieszka na wsi, a tylko 12 proc. w miastach powyżej 500 tys. mieszkańców.

Fleksikarianizm w trendach

Jednym z najczęściej padających słów w badanych postach było słowo „fleksitarianizm”. Jest to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych. W Polsce to pojęcie dopiero kiełkuje. Znacznie częstsze jest jednak zachowanie, które kryje się pod tym słowem. Z badania IQS wynika, że 57 proc. Polaków je tyle samo lub więcej mięsa niż wcześniej, ale aż 43 proc. deklaruje, że spożywa mniej produktów mięsnych lub w ogóle ich nie je.

Źródło: IQS

Czytaj także