Jesteśmy grubi, a mimo to niedożywieni. Wielu Polaków choruje z powodu niedoborów

Jesteśmy grubi, a mimo to niedożywieni. Wielu Polaków choruje z powodu niedoborów

Dodano: 
Otyły człowiek, zdjęcie ilustracyjne
Otyły człowiek, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / staras
Śmieciowe jedzenie ma fatalny wpływ na nasze zdrowie nie tylko dlatego, że sprzyja tyciu z powodu swojej kaloryczności i zawartości tłuszczu. Jest też niestety ubogie w składniki odżywcze. W efekcie jesteśmy grubi, ale jednak niedożywieni, co sprzyja rozwojowi wielu poważnych chorób.

– Nasz dieta nasza jest mało odżywcza, czyli energetycznie jemy tyle, co trzeba, no bo jednak widzi się wzrost nadwagi i otyłości w Polsce, ale nasze ciała nie są odżywione i pojawiają się choroby z niedoborów poszczególnych witamin i składników mineralnych – mówi agencji Newseria Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

Niedobory a choroby

Niestety, niedobór składników odżywczych prowadzi do rozwoju chorób. – To jest przede wszystkim spadek koncentracji, sucha skóra, wypadające włosy, pękające paznokcie, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a później rozwijają się już gorsze problemy – cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu krążenia, nawet niektóre nowotwory. To wszystko jest cała ogromna machina. Pamiętajmy, że jedzenie w 70 proc. gwarantuje nasze zdrowie – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Komosa ryżowa – nowy superfood

– Zawiera bardzo dużo białka, które nie obciąża naszego organizmu, które nie wpływa na choroby układu krążenia i ciśnienie w takim stopniu, jak białko pochodzenia zwierzęcego, którego Polacy spożywają za dużo, bo około 70 proc. więcej niż jest norma. Dodatkowo zawiera jeszcze bardzo duże ilości wapnia, nie każdy teraz pije mleko, albo pije mleko bez laktozy, albo różne napoje roślinne, które też niestety są żywnością wysoko przetworzoną. Więc komosa ryżowa, quinoa w różnych kolorach powinna znaleźć się w naszej diecie – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Eksperci zalecają, by zredukować w codziennej diecie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Włączyć natomiast jak najwięcej produktów roślinnych i stawiać na sezonowość produktów.

Czytaj też:
Sok pomidorowy - na co pomaga i jakie ma właściwości? Czy można go pić na czczo?