Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus

Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Przepis na hummus

Dodano: 
Ciecierzyca
Ciecierzyca Źródło: Unsplash / Deryn Macey
Ciecierzyca jest często wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonałe źródło białka i błonnika. Co więcej, ma szerokie zastosowanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do swojej diety cieciorkę, nawet jeśli jesteś miłośnikiem dań mięsnych. Może przekona cię przepis na hummus?

Jako bogate źródło witamin, minerałów i błonnika, ciecierzyca może oferować wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa trawienia, wspomaganie kontroli masy ciała i zmniejszanie ryzyka kilku chorób.

Dlaczego warto jeść cieciorkę?

  1. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego.
  2. Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję 1 uncji (28 gramów). Ciecierzyca dostarcza także różnorodnych witamin i minerałów, a także przyzwoitą ilość błonnika i białka.
  3. Rozpuszczalny błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu.
  4. Ciecierzyca jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów.
  5. Białko i błonnik z ciecierzycy mogą pomóc utrzymać apetyt pod kontrolą.
  6. Cieciorka ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
  7. Ciecierzyca jest tania i stanowi świetny dodatek do wielu dań.

Przepis na hummus z ciecierzycy

Kiedy zobaczysz, jak mało pracy potrzeba, by zrobić pyszny hummus z ciecierzycy, od razu popędzisz do sklepu po składniki. Do zrobienia przepysznej pasty potrzebujesz ich tylko kilka. Najlepiej smakuje z pieczywem pita.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki tahini,
  • oliwa,
  • ostra papryka,
  • sól.

Całość wystarczy zblendować.

Czytaj też:
Sezon na kurki w pełni! Dlaczego warto po nie sięgać?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost