Dania azjatyckie – są zdrowe czy jednak lepiej ich unikać?

Dania azjatyckie – są zdrowe czy jednak lepiej ich unikać?

Dodano: 
Kuchnia azjatycka
Kuchnia azjatycka Źródło: Unsplash / Lily Banse
Dania azjatyckie w Polsce kojarzą się głównie z barami szybkiej obsługi, a co za tym idzie – z niezbyt zdrową kuchnią. Czy faktycznie dania te mają negatywny wpływ na zdrowie i lepiej ich unikać? Prawda może cię zaskoczyć.

Dlaczego warto sięgać po azjatyckie dania?

Kuchnia azjatycka jest już szeroko dostępna i z dnia na dzień zyskuje na popularności. Dlaczego jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa? Wydawałoby się, że smażonych potraw powinniśmy raczej unikać, jednak Azjaci smażą głównie na oleju sojowym i sezamowym, czyli bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dania Wschodu mają mało kalorii, obfitują w ryby morskie, ostre przyprawy, soję i białe mięso.

Poza tym kuchnia azjatycka składania się głównie z warzyw, a te – jak wszyscy wiemy – stanowią podstawę zdrowej diety. Nie można także zapomnieć o pikantnych przyprawach, które rewelacyjnie wpływają na procesy trawienne. Warto wspomnieć, że w daniach azjatyckich raczej nie występuje czerwone mięso, o którym ostatnio wiele się mówi w kontekście problemów zdrowotnych.

Chcąc skosztować dobrej, azjatyckiej kuchni, poczytajmy w sieci opinie na temat konkretnej restauracji. Jak zawsze ważne są bowiem świeże składniki i przygotowywanie potraw na bieżąco. Smacznego!

Czytaj też:
Dieta koreańska. Czy pozwala skutecznie schudnąć?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost