Dieta Budwig – kto powinien ją rozważyć?

Dieta Budwig – kto powinien ją rozważyć?

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek Źródło: Unsplash / Jannis Brandt
Dieta Budwig to dieta antyrakowa, której twórcą jest niemiecka biochemiczka. Podczas badań nad sposobami zapobiegania chorobom nowotworowym odkryła ona związek spożywania dużej ilości kwasów Omega-3 z obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwory oraz redukcją powstałych już w organizmie zmian kancerogennych. Jak działa dieta dr Budwig?

Diety antyrakowe cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród osób chorych, ale także wśród osób, które chcą uniknąć zachorowania na nowotwory. Działanie diety Budwig nie zostało potwierdzone badaniami naukowymi, jednak istnieją dowody na to, że może ona redukować ryzyko zachorowania na raka, bo eliminuje szkodzące naszemu zdrowiu produkty spożywcze i dostarcza do organizmu związki, których niedobory mogą powodować nowotwory.

Czy dieta Budwig jest zdrowa?

Dieta dr Budwig nie jest szczególnie kontrowersyjną kuracją, jednak ma pewne wady. Jedną z nich jest ryzyko wystąpienia niedoborów żelaza oraz witaminy B 12, bo założenia diety zakładają eliminację z codziennego jadłospisu m.in. mięsa oraz jajek. Kolejną wadą jest konieczność spożywania produktów, które pochodzą z ekologicznych upraw, a co za tym idzie, są dość drogie i czasami trudno dostępne. Plusem diety jest przede wszystkim rezygnacja z produktów wysoko przetworzonych, żywności smażonej, cukru, białej mąki oraz jej przetworów, a także tłustego nabiału.

Zdaniem lekarzy dieta ta nie jest szczególnie szkodliwa, jednak nie jest ona sposobem na walkę z chorobą – w przypadku osób, u których został zdiagnozowany nowotwór, kluczowe jest szybkie podjęcie leczenia, bo każdy dzień zwłoki może powodować zmniejszenie się szansy na całkowite wyleczenie i długie życie.

Dieta Budwig – zasady

Zasady diety Budwig uwzględniają nie tylko stosowanie odpowiedniego jadłospisu, w którym ogromną rolę odgrywa olej lniany, siemię lniane i specjalna pasta, którą przygotowuje się z różnych składników, ale także przestrzeganie związanego z założeniami diety planu codziennych posiłków.

Pasta Budwig, którą dodaje się do każdego posiłku to mieszanina oleju lnianego, chudego twarogu, miodu oraz mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki muszą pochodzić z ekologicznych upraw oraz hodowli.

Oprócz powyższej pasty trzeba spożywać posiłki, które komponowane są na bazie naturalnych, nieprzetworzonych, ekologicznych oraz prawidłowo przechowywanych produktów. Warto wiedzieć, że główny składnik diety, którym jest olej lniany, trzeba przechowywać w lodówce, bo inaczej traci ona swoje właściwości, dlatego kupując olej z nasion lnu, który przechowywany jest poza lodówką i w pełnym świetle, możemy zapomnieć o jego prozdrowotnych właściwościach. Oleju lnianego nie należy też podgrzewać.

Wśród produktów zalecanych przez dr Budwig znajdują się, m.in.:

  • siemię lniane,
  • sok z papai,
  • sok z marchwi,
  • sok z ananasa,
  • warzywa,
  • kasza gryczana,
  • kasza jaglana,
  • płatki owsiane,
  • miód,
  • orzechy,
  • drożdże liofilizowane,
  • napoje alkoholowe, czyli czerwone wino oraz wytrawny szampan.

Dla kogo polecana jest dieta Budwig?

Dieta ta polecana jest przede wszystkim dla osób, które są zagrożone wystąpieniem choroby nowotworowej. Warto podkreślić, że nie redukuje ona ryzyka wystąpienia nowotworu w przypadku osób, które prowadzą niehigieniczny tryb życia, czyli np. palą papierosy, co jest jednym z częstych powodów rozwoju chorób nowotworowych, które nie muszą dotyczyć jedynie płuc, gardła lub krtani. Dieta Budwig ma wspomagać organizm i zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych poprzez dostarczanie do organizmu dużej ilości kwasów Omega-3 pochodzących z oleju lnianego i siemienia lnianego oraz błonnika, który znajduje się nie tylko w nasionach lnu, ale także w warzywach oraz kaszach.

Dieta ta często polecana jest dla osób, które chorują na raka, jednak jej stosowanie musi zostać skonsultowane z lekarzem. Dieta Budwig nie jest sposobem na walkę z nowotworem i nie czyni cudów, choć często można znaleźć artykuły na temat jej właściwości uzdrawiających, których autorzy namawiają do zaprzestania stosowania konwencjonalnych metod leczenia. Nowotwór nie mija samoistnie, a dieta może jedynie wspomagać leczenie choroby, dlatego nie można rezygnować z terapii konwencjonalnych w nadziei, że wyleczymy raka stosowaniem jakiejkolwiek kuracji naturalnej!

Czytaj też:
Leczenie raka w młodości a płodność. Jak zwiększyć szanse na dziecko?

Źródło: Zdrowie WPROST.pl