Dieta Ornisha – odchudza i leczy?

Dieta Ornisha – odchudza i leczy?

Dodano: 3
Sałatka z kurczakiem i awokado
Sałatka z kurczakiem i awokado Źródło: Pexels /
Coraz chętniej przechodzimy na różne diety, które oprócz redukcji zbędnych kilogramów mają nam zapewnić także poprawę ogólnego stanu zdrowia. Jedną z nich jest Dieta Deana Ornisha pomagająca schudnąć i zadbać o zdrowie nie tylko osobom, u których występuje nadwaga lub otyłość. Na czym polega dieta Ornisha?

Dieta Ornisha nie jest nowym modelem żywieniowym; powstała dość dawno, bo już w latach 70.tych ubiegłego wieku i bazuje przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego. Jej podstawą są warzywa i owoce, rośliny strączkowe i produkty zbożowe. Czy dieta Ornisha jest zdrowa?

Dieta Ornisha – dieta odchudzająca o działaniu prozdrowotnym

Diety odchudzające cieszą się ogromną popularnością od wielu lat. Jest to związane z falą otyłości i nadwagi, która spowodowana jest przede wszystkim siedzącym trybem życia oraz niewłaściwym sposobem odżywiania. Jemy zbyt dużo produktów wysoko przetworzonych, zawierających cukry proste oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, co w połączeniu ze znikomą aktywnością fizyczną powoduje niekontrolowany wzrost wagi ciała. Dieta Deana Ornisha jest modelem żywieniowym, który pomaga odzyskać szczupłą sylwetkę oraz poprawić ogólny stan zdrowia poprzez eliminację produktów wpływających w negatywny sposób m.in. na serce i układ krążenia.

Dieta Ornisha to dieta wysokowęglowodanowa, która eliminuje tłuszcze zwierzęce oraz białko pochodzenia zwierzęcego. Dopuszcza spożywanie jedynie znikomej ilości wybranych gatunków ryb oraz owoców morza, jednak produkty te mogą być spożywane jedynie okazjonalnie. Podstawą diety Ornisha są warzywa i owoce, zboża, rośliny strączkowe, odtłuszczone produkty mleczne, soja oraz nasiona, pestki i orzechy.

Dieta Ornisha – zasady

Dieta Ornisha to dieta bezmięsna, która dostarcza do organizmu duże ilości węglowodanów (75% dziennego zapotrzebowania energetycznego pokrywają węglowodany złożone) oraz błonnika pokarmowego. Obfituje ona w witaminy i minerały pochodzące z owoców, warzyw, zbóż oraz roślin strączkowych, jednak może powodować niedobory mikro i makroelementów, które w dużych ilościach występują w produktach pochodzenia zwierzęcego np. witaminy B12, żelaza oraz witaminy A, D, E i K, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których organizm może nie przyswajać w prawidłowy sposób.

Zasady diety Ornisha nie uwzględniają konieczności liczenia kalorii, jednak wymagają restrykcyjnego przestrzegania jadłospisu pod względem udziału poszczególnych produktów spożywczych w codziennym menu. Założenia diety Ornisha uwzględniają podział spożywanych produktów na 5 kategorii; pierwsza kategoria to produkty będące podstawą diety, a 4 i 5 uwzględnia produkty, które nie powinny często gościć na talerzu lub trzeba je całkowicie wyeliminować.

Dieta Ornisha – zdrowa dieta wege czy zagrożenie dla zdrowia?

Założenia diety Ornisha wpisują się w obecnie zauważalny trend odchodzenia od spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim mięsa, ze względu na jego szkodliwy wpływ na zdrowie oraz obawy o przyszłość ludzkości, związane są ze stale pogarszającym się stanem środowiska naturalnego, do którego przyczynia się intensywna hodowla zwierząt. Dieta ta bazuje na produktach naturalnych, sezonowych i pochodzących z pewnego źródła, więc gwarantuje dostarczanie do organizmu cennych witamin oraz minerałów.

Co ciekawe, dieta Ornisha została przetestowana na chorych cierpiących z powodu zaawansowanej miażdżycy, a jej stosowanie przyniosło zaskakujące efekty. Okazało się, że w grupie badanych osób z miażdżycą, które stosowały dietę Ornisha, zaobserwowano cofnięcie się zmian chorobowych w przypadku 82% badanych oraz ustąpienie bólu wieńcowego w przypadku 91% badanych. Od 2010 roku dieta Ornisha wykorzystywana jest w USA podczas leczenia osób z niedokrwienną chorobą serca oraz innymi problemami kardiologicznymi.

Dieta Ornisha przyśpiesza metabolizm, może chronić przed nowotworami będącymi wynikiem spożywania zbyt małej ilości błonnika pokarmowego oraz – co zostało potwierdzone badaniami naukowymi – wpływa pozytywnie na serce i układ krążenia, jednak nie powinna być stosowana na własną rękę. Najlepsze efekty przyniesie wówczas, gdy skonsultujemy chęć jej zastosowania z lekarzem oraz dietetykiem, który pomoże prawidłowo skomponować idealnie dopasowany do indywidualnych potrzeb organizmu jadłospis.

Czytaj też:
Dieta cytrynowa – detoks, który sprzyja odchudzaniu?

Ankieta: Czy dopadł cię kiedyś efekt jo-jo?
Opracowała:
Źródło: Zdrowie WPROST.pl