Według nowych badań zastąpienie cukru i tłuszczów nasyconych warzywami może pomóc zmniejszyć wpływ braku snu. Badania zostały opublikowane w American Journal of Lifestyle Medicine.
Życie w biegu powoduje, że często jesteśmy niewyspani. Niedobór snu natomiast osłabia funkcjonowanie naszego mózgu i wpływa na decyzje, które podejmujemy. Jednak upośledzone funkcjonowanie mózgu nie tylko powoduje głód cukru – prowadzi to również do głodu czegoś o wysokiej zawartości tłuszczu, tłuszczu nasyconego lub sodu. Większość z nas potwierdzi, że gdy jest niewyspana, ma chęć na coś niezdrowego. Jeśli takie zachcianki pojawiają się sporadycznie lub rzako im ulegamy, nic się nie stanie. Gorzej, jesli naszym nawykiem stanie się podjadanie batoników czy chipsów.
Co jeść, gdy jesteśmy zmęczeni i niewyspani?
Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że przestrzeganie zdrowej diety może zmniejszyć uczucie zmęczenia. Ponadto sprzyja też spokojnemu zasypianiu i ostatecznie sprawia, że lepiej śpimy w ciągu nocy.
Badania wykazały, że osoby stosujące dietę bogatą w tłuszcze nasycone i cukier miały podwyższone wyniki dotyczące zaburzeń snu (SRI). Jednak diety roślinne obniżyły te wyniki. Naukowcy nie znaleźli związku między dietą wysokobiałkową a wynikami SRI.
Dlatego spożywanie większej ilości warzyw oraz redukowanie cukru i tłuszczów nasyconych może pomóc naszemu mózgowi prawidłowo funkcjonować.
W chwili zmęczenia zdecydowanie lepiej sięgnąć po warzywa, owoce lub koktajl.
Czytaj też:
Pijesz często, ale mało? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści