Żywienie powinno być integralną częścią leczenia. Czy posiłki, które są podawane pacjentom w szpitalach, pomagają w procesie zdrowienia? Jak powinno wyglądać szpitalne menu? O tym opowiedziała dietetyczka Katarzyna Biłous.
Aby osłabiony organizm mógł szybciej się regenerować czy stawiać czoła różnym, chorobotwórczym drobnoustrojom, musi być dobrze odżywiony. Niestety, szpitalne menu na ogół pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy chorzy powinni być na specjalnie skomponowanych dietach, np. bezmlecznych, bezglutenowych, wątrobowych czy przeciwdziałających chorobie refluksowej. Ponadto posiłek powinien zapewniać pacjentowi wszelkich składników odżywczych, w tym także witamin, przeciwutleniaczy czy białka. Dobrze, jeśli nie zawiera cukrów prostych czy białego pieczywa. Jednak każdy, kto choć raz leżał w polskim szpitalu przyzna, że posiłki nie dość, że są niewielkie, to w dodatku często też niezdrowe.
Koniecznie jest wprowadzenie systemowych zmian, które rozwiążą problem niezdrowego, szpitalnego menu.
Galeria:
Szpitalne jedzenie. Takie posiłki dostają niektórzy pacjenci