Dieta trzustkowa – podstawowe zasady. Kto powinien na nią przejść?

Dieta trzustkowa – podstawowe zasady. Kto powinien na nią przejść?

Dodano: 
Trzustka
Trzustka / Źródło: Fotolia / magicmine
Trzustka jest jednym z kluczowych narządów ludzkiego organizmu. Odpowiada ona m.in. za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych, bez których nasz układ pokarmowy nie może prawidłowo funkcjonować. W niektórych przypadkach konieczne jest wsparcie funkcjonowania trzustki poprzez stosowanie specjalnej diety. Na czym polega dieta trzustkowa?

Dieta trzustkowa to jedna z diet leczniczych, które mają za zadanie wsparcie leczenia różnych schorzeń oraz wspomaganie funkcjonowania naszego organizmu. Dieta trzustkowa stosowana jest przede wszystkim w celu usprawnienia regeneracji tego narządu gruczołowego oraz przyśpieszenia efektów stosowanego leczenia.

Zapalenie trzustki – dlaczego trzeba stosować specjalną dietę?

Trzustka jest narządem, którego schorzenia przez długi czas mogą przebiegać bezobjawowo, dlatego ciężko jest zauważyć pierwsze symptomy zaburzeń w jej funkcjonowaniu. O schorzeniach trzustki mogą świadczyć pojawiające się np. po posiłku bóle brzucha, ból w lewym boku, naprzemienne zaparcia i biegunki, wzdęcia, gazy, a także ból w okolicy lędźwiowej kręgosłupa. Zwykle objawów tych nie łączymy z trzustką, bo są one typowe dla wielu niegroźnych dolegliwości np. niestrawności. Jeżeli objawy pojawiają się często, trzeba koniecznie zgłosić się do lekarza i wykonać badania, bo nieprzyjemne dolegliwości mogą wskazywać na stan zapalny trzustki, który nieleczony, prowadzi do niewydolności tego narządu.

Stosowanie specjalnej diety w przypadku wykrycia schorzeń trzustki ma na celu odciążenie tego narządu, wsparcie jego regeneracji oraz przyśpieszenie leczenia farmakologicznego.

Dieta trzustkowa – zasady

Dieta trzustkowa może się nieznacznie różnić ze względu na stan zdrowia oraz rodzaj schorzenia konkretnego pacjenta. Mniej restrykcyjne warianty diety trzustkowej stosują np. pacjenci, u których schorzenia trzustki wykryte zostały w początkowym stadium oraz pacjenci, u których ścisła dieta trzustkowa przyniosła oczekiwane efekty. Dieta trzustkowa stosowana w ostrym zapaleniu tego narządu jest wyjątkowo restrykcyjna. Rozpoczyna się głodówką, która w zależności od stanu pacjenta może trwać nawet kilka dni. W tym czasie chory odżywiany jest dożylnie lub dojelitowo oraz intensywnie nawadniany.

Podstawowe zasady ścisłej diety trzustkowej uwzględniają:

  • całkowitą rezygnację ze spożycia produktów smażonych,
  • całkowitą rezygnację ze spożycia tłuszczów zwierzęcych,
  • całkowitą rezygnację z tłustego nabiału,
  • całkowitą rezygnację ze spożycia tłustych mięs oraz tłustych ryb,
  • całkowitą rezygnację ze spożycia produktów pełnoziarnistych np. pieczywa, gruboziarnistych kasz, ciemnych makaronów,
  • całkowitą rezygnację z innych produktów bogatych w błonnik pokarmowy np. świeżych owoców i warzyw.

Po zakończeniu etapu głodówki chory zaczyna się odżywiać w sposób, który nie aktywuje wydzielania enzymów trzustkowych i nie wpływa negatywnie na pracę trzustki. W diecie trzustkowej kluczowe jest spożywanie kilku (5-7) lekkostrawnych posiłków o umiarkowanej temperaturze, które nie będą zawierały tłuszczów oraz błonnika, a także szkodliwego cukru.

Niezależnie od tego, z jakiego powodu trzustka wymaga zastosowania specjalnej diety, trzeba:

  • spożywać jedynie gotowane w wodzie lub na parze produkty (w niektórych przypadkach dopuszczone jest też duszenie potraw też dodatku tłuszczu),
  • zrezygnować ze spożywania tłustych mięs i ryb oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec, słonina),
  • unikać spożywania świeżych owoców i warzyw,
  • zrezygnować ze spożywania produktów peklowanych, konserwowanych w occie oraz konserw rybnych i mięsnych,
  • unikać spożywania ostrych przypraw,
  • wyeliminować z jadłospisu ciężkostrawne wędliny, mięsa oraz potrawy wzdymające np. z kapusty i roślin strączkowych,
  • wyeliminować z jadłospisu słodycze i wyroby cukiernicze np. ciasta z dodatkiem kremów,
  • całkowicie zrezygnować ze spożywania wysoko i niskoprocentowego alkoholu,
  • rzucić palenie papierosów.

Dieta osób chorych uwzględnia przede wszystkim:

  • węglowodany proste w postaci pszennego, czerstwego pieczywa, makaronu, białego ryżu, drobnoziarnistych kasz oraz kleików,
  • pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa i chudych ryb oraz domowych wędlin np. pieczonej piersi z kurczaka bez skóry,
  • gotowane warzywa np. marchew i ziemniaki,
  • gotowane owoce np. jabłka,
  • surowe warzywa i owoce w postaci soków i przecierów (w niewielkiej ilości),
  • tłuszcze roślinne (w niewielkiej ilości),
  • picie odpowiedniej ilości wody oraz letniej, słabej herbaty.

Czytaj też:
Rak trzustki. Nawyki, które zwiększają ryzyko zachorowania

 0

Czytaj także