Dieta trzustkowa – podstawowe zasady. Kto powinien na nią przejść?

Dieta trzustkowa – podstawowe zasady. Kto powinien na nią przejść?

Dodano: 
Gotowane warzywa
Gotowane warzywaŹródło:Pixabay / rautsonakshik0
Trzustka jest jednym z kluczowych narządów ludzkiego organizmu. Odpowiada ona m.in. za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych, bez których nasz układ pokarmowy nie może prawidłowo funkcjonować. W niektórych przypadkach konieczne jest wsparcie funkcjonowania trzustki poprzez stosowanie specjalnej diety. Na czym polega dieta trzustkowa?

Dieta trzustkowa to jedna z diet leczniczych, które mają za zadanie wsparcie leczenia różnych schorzeń oraz wspomaganie funkcjonowania naszego organizmu. Dieta trzustkowa stosowana jest przede wszystkim w celu usprawnienia regeneracji tego narządu gruczołowego oraz przyśpieszenia efektów stosowanego leczenia.

Zapalenie trzustki – dlaczego trzeba stosować specjalną dietę?

Trzustka jest narządem, którego schorzenia przez długi czas mogą przebiegać bezobjawowo, dlatego ciężko jest zauważyć pierwsze symptomy zaburzeń w jej funkcjonowaniu. O schorzeniach trzustki mogą świadczyć pojawiające się np. po posiłku bóle brzucha, ból w lewym boku, naprzemienne zaparcia i biegunki, wzdęcia, gazy, a także ból w okolicy lędźwiowej kręgosłupa. Zwykle objawów tych nie łączymy z trzustką, bo są one typowe dla wielu niegroźnych dolegliwości np. niestrawności. Jeżeli objawy pojawiają się często, trzeba koniecznie zgłosić się do lekarza i wykonać badania, bo nieprzyjemne dolegliwości mogą wskazywać na stan zapalny trzustki, który nieleczony, prowadzi do niewydolności tego narządu.

Stosowanie specjalnej diety w przypadku wykrycia schorzeń trzustki ma na celu odciążenie tego narządu, wsparcie jego regeneracji oraz przyśpieszenie leczenia farmakologicznego.

Zasady diety trzustkowej

Dieta trzustkowa może się nieznacznie różnić ze względu na stan zdrowia oraz rodzaj schorzenia konkretnego pacjenta. Mniej restrykcyjne warianty diety trzustkowej stosują np. pacjenci, u których schorzenia trzustki wykryte zostały w początkowym stadium oraz pacjenci, u których ścisła dieta trzustkowa przyniosła oczekiwane efekty. Dieta trzustkowa stosowana w ostrym zapaleniu tego narządu jest wyjątkowo restrykcyjna. Rozpoczyna się głodówką, która w zależności od stanu pacjenta może trwać nawet kilka dni. W tym czasie chory odżywiany jest dożylnie lub dojelitowo oraz intensywnie nawadniany.

Podstawowe zasady ścisłej diety trzustkowej uwzględniają całkowitą rezygnację ze spożywania:

  • produktów smażonych,
  • tłuszczów zwierzęcych,
  • tłustego nabiału,
  • tłustych mięs oraz tłustych ryb,
  • produktów pełnoziarnistych np. pieczywa, gruboziarnistych kasz, ciemnych makaronów,
  • innych produktów bogatych w błonnik pokarmowy np. świeżych owoców i warzyw.

Po zakończeniu etapu głodówki chory zaczyna się odżywiać w sposób, który nie aktywuje wydzielania enzymów trzustkowych i nie wpływa negatywnie na pracę trzustki. W diecie trzustkowej kluczowe jest spożywanie kilku (5-7) lekkostrawnych posiłków o umiarkowanej temperaturze, które nie będą zawierały tłuszczów oraz błonnika, a także szkodliwego cukru.

Niezależnie od tego, z jakiego powodu trzustka wymaga zastosowania specjalnej diety, trzeba:

  • spożywać jedynie gotowane w wodzie lub na parze produkty (w niektórych przypadkach dopuszczone jest też duszenie potraw też dodatku tłuszczu),
  • zrezygnować ze spożywania tłustych mięs i ryb oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec, słonina),
  • unikać spożywania świeżych owoców i warzyw,
  • zrezygnować ze spożywania produktów peklowanych, konserwowanych w occie oraz konserw rybnych i mięsnych,
  • unikać spożywania ostrych przypraw,
  • wyeliminować z jadłospisu ciężkostrawne wędliny, mięsa oraz potrawy wzdymające np. z kapusty i roślin strączkowych,
  • wyeliminować z jadłospisu słodycze i wyroby cukiernicze np. ciasta z dodatkiem kremów,
  • całkowicie zrezygnować ze spożywania wysoko- i niskoprocentowego alkoholu,
  • rzucić palenie papierosów.

Dieta osób z chorą trzustką uwzględnia przede wszystkim:

  • węglowodany proste w postaci pszennego, czerstwego pieczywa, makaronu, białego ryżu, drobnoziarnistych kasz oraz kleików,
  • pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa i chudych ryb oraz domowych wędlin np. pieczonej piersi z kurczaka bez skóry,
  • gotowane warzywa np. marchew i ziemniaki,
  • gotowane owoce np. jabłka,
  • surowe warzywa i owoce w postaci soków i przecierów (w niewielkiej ilości),
  • tłuszcze roślinne (w niewielkiej ilości),
  • picie odpowiedniej ilości wody oraz letniej, słabej herbaty.

Czytaj też:
Pierwsze objawy raka jelita grubego. Poznaj je, by szybko wykryć ten częsty nowotwór złośliwy
Czytaj też:
Rak trzustki. Nawyki, które zwiększają ryzyko zachorowania

Źródło: Zdrowie WPROST.pl