Czy jem za dużo soli? 8 sygnałów, które wysyła ci organizm

Czy jem za dużo soli? 8 sygnałów, które wysyła ci organizm

Dodano: 
Solniczka
Solniczka Źródło: Fotolia / HandmadePictures
Sól kuchenna to główne źródło sodu w naszej diecie. Sód jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak trzeba pamiętać, że w nadmiarze szkodzi, prowadząc m.in. do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Sprawdź, jakie sygnały wysyła organizm, gdy jesz zbyt dużo soli.

Trudno jest kontrolować spożycie soli, zwłaszcza gdy często sięgamy po dania gotowe, odwiedzamy bary i restauracje oraz raczymy się różnymi przekąskami. W takim przypadku nasze dzienne spożycie soli może nawet kilkukrotnie przekroczyć ustalone przez WHO normy, co w krótkim czasie zacznie odbijać się na stanie naszego zdrowia oraz wyglądzie zewnętrznym.

Sól w żywności i jej wpływ na zdrowie

Sól służy nie tylko przyprawianiu potraw, choć większość z nas korzysta z niej jedynie w celu poprawy smaku spożywanych dań. Sól kuchenna, sól morska i sól kamienna dostarczają do naszego organizmu niezbędny mu sód, który bierze udział m.in. w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Sód jest też niezwykle ważny dla utrzymania ciśnienia osmotycznego krwi oraz pozwala zapobiegać nadmiernej utracie wody z organizmu. Spożywając sól w zalecanej ilości, czyli nie więcej niż 5 g na dobę (1 łyżeczka do herbaty) i wraz z nią dostarczając do organizmu sód, dbamy o nasz organizm. Przekraczając normę dziennego spożycia soli, szybko możemy odczuć negatywne skutki nadmiaru sodu w organizmie, które związane są m.in. z gorszym samopoczuciem. Najwięcej soli znajdziemy w żywności wysoko przetworzonej, czyli m.in. w parówkach, wędlinach, pasztetach i innych wyrobach garmażeryjnych, peklowanych mięsach i zamarynowanych produktach mięsnych do samodzielnego przygotowania, fast-foodach, żółtym serze, wędzonych rybach, słonych przekąskach oraz szybkich w przygotowaniu produktach instant.

Hipernatremia, czyli nadmiar sodu w organizmie – przyczyny i objawy

Jedną z najczęstszych przyczyn pojawienia się problemów zdrowotnych, które związane są z nadmiarem sodu w organizmie, jest nasza dieta. Spożywając żywność bogatą w sól, dosalając przygotowywane w domu potrawy i pijąc mało niskosodowej wody, możemy zauważyć typowe objawy nadmiaru sodu w organizmie. Poniżej opisujemy 8 częstych sygnałów, które mogą świadczyć o nadmiernym spożyciu soli. Ważne: podwyższenie poziomu sodu w organizmie może być też spowodowane odwodnieniem, które jest nie tylko skutkiem przyjmowania zbyt małej ilości płynów, ale także nadmiernego wysiłku, gorączki, biegunki, wymiotów i niektórych chorób.

1. Skurcze mięśni

Skurcze mięśni to nie zawsze objaw niedoboru magnezu w organizmie. Osoby spożywające zbyt dużo soli często niepotrzebnie suplementują magnez, choć przyczyną ich problemów jest nadmiar sodu w organizmie. Związane z nadmiarem sodu skurcze mięśni i towarzyszące im osłabienie siły mięśniowej pojawiają się najczęściej w trakcie wysiłku fizycznego.

2. Ból głowy

Objawem nadmiaru sodu w organizmie mogą być nawracające bóle głowy, które lokalizują się w okolicy potylicy. Ból z tyłu głowy może być też związany z nadciśnieniem, które jest jednym z częstych skutków nadmiernego spożycia soli. Także migrena może wskazywać na wzrost poziomu sodu w organizmie.

3. Ciągłe pragnienie

Ciągle chce ci się pić? To także sygnał, że w organizmie może znajdować się zbyt dużo dostarczanego z solą sodu. Taki objaw wymaga szybkiej porady lekarskiej, bo może też świadczyć o rozwijającej się cukrzycy.

4. Podwyższone ciśnienie tętnicze

Nawet nieznacznie podwyższone ciśnienie tętnicze w spoczynku jest bardzo niepokojącym i wymagającym diagnostyki sygnałem. Rozwijające się m.in. z powodu nadmiernego spożycia soli nadciśnienie można skutecznie obniżyć, stosując specjalną dietę niskosodową oraz pamiętając o codziennej aktywności. O podwyższonym ciśnieniu tętniczym może świadczyć m.in. ucisk w głowie, szum uszny, uczucie rozpierania w czaszce, ból głowy, a także rozdrażnienie i podenerwowanie.

5. Obrzęki

Osoby, które spożywają za dużo soli, często cierpią z powodu obrzęków. Opuchlizna pojawia się zwykle na twarzy oraz obejmuje dłonie i kończyny dolne.

6. Nagły wzrost masy ciała

Nadmierne spożycie soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co sprawia, że nagle przybywa nam kilka dodatkowych kilogramów. Objaw ten bardzo często występuje u kobiet.

7. Kołatanie serca

Nagłe, nieprzyjemne kołatanie serca także może być związane z nadmiernym spożyciem soli. Nie należy go bagatelizować, bo sód, choć jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego, może też powodować poważne choroby serca.

8. Kamica nerkowa

Kamica nerkowa i związana z nią kolka nerkowa często związane są z naszą dietą, w której znajdziemy produkty bogate w sól. Równie częstą przyczyną kamicy nerkowej jest przyjmowanie zbyt małej ilości płynów.

Czytaj też:
Znamy dietę, na której schudła Adele – czy jest bezpieczna dla organizmu?

Źródło: Zdrowie WPROST.pl