Przepis na długowieczność? Eksperci mają prostą radę: Odstaw białko zwierzęce

Przepis na długowieczność? Eksperci mają prostą radę: Odstaw białko zwierzęce

Dodano: 
Tofu
TofuŹródło:Fotolia / Brent Hofacker
Naukowcy odkryli, że codzienne spożywanie białka z roślin zamiast ze zwierząt zmniejsza ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci.

Wyniki pokazują, że 3% dziennego spożycia energii przez człowieka pochodzącego z białka roślinnego zamiast białka zwierzęcego zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 10%.

Wyniki były szczególnie silne, gdy ludzie zamienili białko roślinne zamiast jajek (24% niższe ryzyko u mężczyzn i 21% niższe ryzyko u kobiet) lub czerwonego mięsa (13% niższe ryzyko u mężczyzn, 15% u kobiet).

Jiaqi Huang, doktor habilitowany w US National Cancer Institute, powiedział, że wykluczenie czerwonego mięsa z diety może być korzystne, ale tylko wtedy, gdy zamienisz je na coś zdrowego. „Na przykład zastąpienie 3% energii z białka jaja lub białka czerwonego mięsa białkiem roślinnym, takim jak pełne ziarna lub zboża, spowodowało ochronny związek dla ogólnej śmiertelności”, powiedział Huang. „Z drugiej strony zastąpienie 3% energii z białka jaja lub białka czerwonego mięsa innym pokarmem, takim jak napoje słodzone cukrem, może, ale nie musi, skutkować zmniejszeniem śmiertelności”.

W tym badaniu zespół Huanga przeanalizował dane dietetyczne dotyczące ponad 237 000 mężczyzn i 179 000 kobiet zebranych w latach 1995–2011 w ramach długoterminowego badania dotyczącego wzorców odżywiania i zdrowia.

Naukowcy odkryli, że białko stanowi około 15% codziennej diety ludzi, z czego 40% pochodzi z roślin, a 60% ze zwierząt.

Więcej białka roślinnego przedłuża życie

W ciągu 16 lat obserwacji pojawił się wzorzec, w którym spożycie białka roślinnego zmniejszało ryzyko przedwczesnej śmierci. Jak wykazały wyniki, każde 10 gramów zamiany białka roślinno-zwierzęcego na 1000 kalorii powodowało o 12% niższe ryzyko śmierci wśród mężczyzn i 14% dla kobiet.

Według starszego badacza, dr Demetriusa Albanesa, dane dostarczają dowodów na poparcie korzystnej roli diet roślinnych w zapobieganiu śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych i że zmiany w wyborze źródeł białka mogą mieć wpływ wyniki zdrowotne i długowieczność.

Naukowcy i eksperci stwierdzili, że istnieje wiele powodów, dla których wybór białka roślinnego zamiast białka zwierzęcego może przedłużyć życie.

Białka roślinne zawierają mnóstwo błonnika, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów – powiedziała Kayla Jaeckel, dietetyk i kierownik ds. opieki nad cukrzycą w Mount Sinai Health System w Nowym Jorku.

Raport został opublikowany online 13 lipca w JAMA Internal Medicine.

Czytaj też:
Dieta Sonoma – śródziemnomorska metoda odchudzania. Jest pyszna i bardzo efektywna

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: MedicalXpress