Dieta ketogeniczna zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera? Interesujące doniesienia

Dieta ketogeniczna zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera? Interesujące doniesienia

Dodano: 
Awokado
Awokado Źródło:Pixabay / FoodieFactor
Specyficzne grzyby jelitowe związane z wyższym ryzykiem choroby Alzheimera i występujące u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (MCI) można korzystnie zmienić, spożywając zmodyfikowaną dietę śródziemnomorską, twierdzą naukowcy z Wake Forest School of Medicine. To małe badanie zostało opublikowane w aktualnym wydaniu internetowym czasopisma EBioMedicine.

„Nasze badanie ujawnia, że unikalne grzyby współżyjące z bakteriami w jelitach pacjentów z MCI można modulować poprzez śródziemnomorską dietę ketogenną” – powiedział główny badacz Hariom Yadav, profesor medycyny molekularnej w Wake Forest School of Medicine.

W jednoośrodkowym, randomizowanym, podwójnie ślepym badaniu pilotażowym krzyżowym, zespół Yadav zidentyfikował organizmy w mikrobiomie jelitowym poprzez sekwencjonowanie genu rRNA ITS1 grzyba u 17 starszych osób (11 ze zdiagnozowanym MCI i 6 z normalnym) przed i po sześciotygodniowej interwencji zmodyfikowanej śródziemnomorskiej diety ketogenicznej lub diety American Heart Association w celu określenia jej korelacji z markerami choroby Alzheimera w płynie mózgowo-rdzeniowym i bakteriach jelitowych.

Wpływ diety ketogennej

„Chociaż nie do końca rozumiemy, w jaki sposób te grzyby przyczyniają się do choroby Alzheimera, jest to pierwsze tego rodzaju badanie, w którym ujawniono ich rolę w naszym zdrowiu psychicznym, które, mamy nadzieję, rozbudzi myślenie społeczności naukowej, aby lepiej zrozumieć je w związku z chorobą Alzheimera” – powiedział Yadav. „Wskazuje również, że nawyki żywieniowe, takie jak dieta ketogeniczna, mogą zmniejszyć szkodliwe grzyby w jelitach, co może pomóc w zmniejszeniu procesów chorobowych Alzheimera w mózgu”.

Czytaj też:
Czy dieta ketogeniczna może łagodzić objawy migreny? Dobre wieści dla migrenowców

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert