Co różni dietę wegańską od beznabiałowej?

Co różni dietę wegańską od beznabiałowej?

Dodano: 
Warzywa i tofu
Warzywa i tofuŹródło:Pexels / Ella Olsson
Diety wegańskie i beznabiałowe wiążą się z ograniczeniami co do spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak nie polegają na tym samym. Co je różni?

Czym jest dieta wegańska?

Weganizm obejmuje zarówno wybory żywieniowe, jak i styl życia. Osoba, która decyduje się zostać weganinem, rezygnuje z produktów, które mają pochodzenie zwierzęce.

Dieta wegańska opiera się na produktach roślinnych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i zboża. Nie obejmuje mięsa, ryb, owoców morza, nabiału, jaj i często innych składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak miód.

Na weganizm zwykle przechodzi się ze względu na kwestie środowiskowe, dobrostan zwierząt, zdrowie i / lub kwestie etyczne.

Wegański styl życia zazwyczaj wyklucza również produkty konsumenckie, które zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego lub były testowane na zwierzętach. Dotyczy to niektórych kosmetyków, odzieży i artykułów higieny osobistej.

Czytaj też:
Najpopularniejsze mity o diecie wegańskiej – obalone przez dietetyków

Czym jest dieta beznabiałowa?

Dieta beznabiałowa wyklucza wszystkie produkty mleczne. Ta kategoria obejmuje mleko (od dowolnego zwierzęcia), a także wszelkie produkty wykonane z tego mleka, takie jak ser, jogurt, masło i śmietana.

Jednak osoby, które przestrzegają takiej diety, mogą nadal jeść inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, skorupiaki i jajka.

Diety bezmleczne są powszechnie wybierane ze względów zdrowotnych, takich jak alergia na mleko krowie lub nietolerancja laktozy – stanu, kiedy organizm nie może strawić laktozy (cukru mlecznego), co prowadzi do biegunki i gazów po spożyciu nabiału.

Niektórzy ludzie mogą również przestrzegać diety beznabiałowej z powodów etycznych.

Czytaj też:
Czy wosk pszczeli jest produktem wegańskim? Tego mogłeś nie wiedzieć

Wegańskie alternatywy produktów mlecznych

Obecnie wegańskie alternatywy dla produktów mlecznych są powszechnie dostępne. Należą do nich napój z soi, owsa i grochu, a także sery z orzechów nerkowca lub orzecha kokosowego.

Te pokarmy są odpowiednie zarówno dla diet wegańskich, jak i bezmlecznych, a ich smak i konsystencja są porównywalne z ich odpowiednikami zawierającymi nabiał. Niektóre z najpopularniejszych wegańskich produktów mlecznych obejmują:

  • Ser: wiórki i plasterki wykonane z białka kokosowego, migdałów, orzechów nerkowca, soi lub grochu
  • Mleko: wytwarzane z owsa, konopi, ryżu, soi, grochu, orzechów makadamia, nasion słonecznika, migdałów lub orzechów nerkowca
  • Serek śmietankowy i śmietana: wykonane z fasoli lub orzechów nerkowca
  • Masło: wykonane z oleju roślinnego, orzechów nerkowca lub białka grochu
  • Lody: wytwarzane z soi, owsa, orzechów nerkowca lub mleka kokosowego.

Wiele z tych produktów można znaleźć na tych samych półkach, co zwykłe produkty mleczne.

Czytaj też:
Kompletny przewodnik po diecie wegańskiej dla początkujących

Źródło: healthline.com