Dieta MIND, czyli... co jeść, by nasz mózg działał sprawniej na starość?

Dieta MIND, czyli... co jeść, by nasz mózg działał sprawniej na starość?

Dodano: 
Dieta MIND
Dieta MIND Źródło: Shutterstock / Lightspring
Dzięki diecie opracowanej przez amerykańską specjalistkę ds. żywienia można chronić się przed chorobą Alzheimera i sprawić, by nasz umysł mimo upływu lat był ostry jak brzytwa do późnej starości. Na czym polega dieta MIND?

Dieta MIND łączy w sobie elementy dwóch innych zasad żywienia powszechnie uznawanych za jedne z najzdrowszych na świecie – diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH. Dzięki odpowiednio dobranym produktom można sprawić, by nasz mózg funkcjonował bez szwanku na pełnych obrotach przez długie lata.

Na pomysł stworzenia nowej diety skierowanej na poprawę funkcji umysłowych wpadła popularna w Stanach Zjednoczonych epidemiolog – prof. Marta Clare Morris z Rush University Medical Center, która przez 20 lat badała wpływ różnych składników odżywczych na cały organizm, a zwłaszcza na ludzki mózg. Badaczka sama zmagała się z rakiem i zmarła z powodu choroby nowotworowej w 2020 roku w wieku 64 lat.

3 lata przed śmiercią ekspertka opublikowała cieszącą się ogromną popularnością książkę “Diet for the Mind”, w której opisała zasady żywienia, dzięki którym można ograniczyć ryzyko zmian neurodegeneracyjnych w mózgu prowadzących do otępienia starczego (demencji), a także m.in. do choroby Alzheimera.

W połowie września na łamach prestiżowego czasopisma naukowego „Journal of Alzheimer's Disease” potwierdzono, że dieta MIND rzeczywiście może działać w taki sposób, w jaki opisywała to autorka tego systemu żywienia. Na czym to polega?

Dieta MIND, czyli czym karmić nasz... mózg?

Jak zapewniała w 2017 roku prof. Marta Clare Morris, dieta MIND opiera się na dziesięciu pokarmach, które mają korzystny wpływ na nasz mózg i pięciu, których należy unikać.

10 produktów zalecanych w diecie MIND to:

  • zielone warzywa liściaste, które należy jeść 6 razy w tygodniu 3 razy dziennie (niemal w każdym posiłku powinny się znaleźć np. liście szpinaku, różnego rodzaju sałat lub brokuły)
  • pozostałe warzywa spożywane najlepiej na surowo przynajmniej raz dziennie
  • orzechy – wystarczy 5 porcji na tydzień
  • owoce leśne (jagody, borówki, maliny, truskawki) – 2 razy w tygodniu
  • drób – 2 razy tygodniowo
  • tłuste ryby morskie – co najmniej raz na tydzień
  • produkty pełnoziarniste – 3 porcje na dobę
  • rośliny strączkowe – co drugi dzień
  • oliwa z oliwek – na co dzień do przygotowania większości dań
  • 1 kieliszek czerwonego wina – raz dziennie

5 produktów, które w diecie MIND należy ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować to:

  • czerwone mięso
  • fast food oraz produkty smażone
  • wysokoprzetworzone słodycze i ciastka
  • tłuszcze takie jak margaryna lub masło (nie więcej niż pół łyżeczki dziennie)
  • sery

Zespołowi badawczemu z Rush University Medical Center zgodnie z oczekiwaniami w 2021 roku udało się zakończyć badania prowadzone od 2004 roku na grupie liczącej ponad pół tysiąca mieszkańców Chicago.

Naukowcy potwierdzili, że prof. Morris, (która niestety nie doczekała ich wyniku), miała rację. Zastosowanie diety MIND ich zdaniem może poprawiać funkcje poznawcze niezależnie od zmian neurodegeneracyjnych i innych patologii mózgu spowodowanych przez chorobę Alzheimera.

twitterCzytaj też:
Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia
Czytaj też:
Naturalny doping dla mózgu. 5 produktów, które pomagają się lepiej skoncentrować
Czytaj też:
Co jeść, by się lepiej uczyć, czyli... na czym polega „dieta geniusza”?