Krem z białych warzyw – zdrowa i rozgrzewająca propozycja na jesień

Krem z białych warzyw – zdrowa i rozgrzewająca propozycja na jesień

Dodano: 
Krem z białych warzyw
Krem z białych warzyw / Źródło: Shutterstock
Krem z białych warzyw to rozgrzewająca i pełna witamin zupa na jesień. Jak ją zrobić?

Jesienią chętnie sięgamy o zupy, które doskonale zaspokajają głód, a przy tym niesamowicie rozgrzewają wyziębiony organizm. Dobrą propozycją na chłodniejsze dni jest krem z białych warzyw. Z czego się go przyrządza i dlaczego warto to zrobić?

Czym jest krem z białych warzyw?

Krem z białych warzyw to zupa, którą przygotowuje się z kalafiora, pora, pietruszki, ziemniaków czy selera. Oprócz tego dodaje się do niej i inne warzywa, ale rzeczywiście w daniu tym przeważają warzywa w kolorze białym.

Taka zupa jest nie tylko bardzo sycąca, ale również i zdrowa. Dzięki temu, że zawiera kalafior, czosnek, cebulę i por działa przeciwzapalnie, zapobiegając infekcjom i wzmacniając układ odpornościowy. Oprócz tego wspomaga krążenie i przyspiesza przemianę materii, przez co przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji.

Wszystkie te cechy sprawiają, że zupa ta doskonale chroni organizm przed wyziębieniem, na które jesteśmy podatni w sezonie jesienno-zimowym. Może też stanowić naturalną profilaktyk przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych.

Jak zrobić krem z białych warzyw?

Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na krem z białych warzyw. Można podawać go ze śmietanką, jogurtem naturalnym albo z dodatkiem łososia wędzonego. Jest to bardzo apetyczna i sycąca zupa.

Przepis: Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw to sycąca zupa na jesień.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 godz.
Czas gotowania
25 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
50

Składniki

  • 400 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 1 mały por
  • 1 duża cebula
  • 1 duża pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietanki 30 procent

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż cebulkęWszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy w garnku na 2 łyżkach oliwy.
  2. Dodaj pora i pietruszkęDo cebulki dodajemy pora i pokrojoną w plastry pietruszkę. Następnie zalewamy je bulionem.
  3. Dodajemy kolejne warzywaDo zupy dodajemy kolejno czosnek, ziemniaki, selera. Na końcu wrzucamy kalafiora.
  4. Gotujemy 10 minutCałość gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Dodaj śmietankęNa koniec dodajemy śmietankę i zestawiamy zupę z ognia. Gdy przestygnie blendujemy na gładką zupę-krem. Możemy ją podawać z natką pietruszki lub kawałkami wędzonego łososia. Smacznego!

Czytaj też:
Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy

 0

Czytaj także