Prebiotyki to takie składniki pokarmu, które nie ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym. Należą do nich naturalnie występujące w żywności węglowodany: oligosacharydy i polisacharydy, m.in.:
- inulina,
- oligofruktoza,
- laktuloza.
Substancje te docierają do jelita grubego i stanowią pożywienie dla korzystnych dla zdrowia, naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym szczepów bakterii. Ale pozytywnych skutków ich działania jest o wiele więcej. Zmniejszają ryzyko wystąpienia w przewodzie pokarmowym:
- biegunek,
- stanów zapalnych,
- polipów,
- zmian nowotworowych.
Jaka jest różnica między prebiotykiem a probiotykiem?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wywierają korzystne działanie na nasz organizm. Zaliczamy do nich: bakterie i drożdże. Źródłem probiotyków są m.in.: jogurt, kefir, maślanka, ser dojrzewający, kapusta kiszona, kimchi, chleb na zakwasie, miso, kombucha, piwo i wino.
Zadanie prebiotyków i probiotyków jest podobne: dbanie o odpowiednią florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, w tym zapobieganie kolonizacji i namnażaniu „złych bakterii” i grzybów.
Naturalne źródło prebiotyków
Naturalnymi źródłami pokarmowymi prebiotyków są owoce i warzywa. W aptekach dostępne są także prebiotyki (fruktooligosacharydy) pod postacią suplementów diety.
Zobacz listę 6 produktów prebiotycznych, które warto włączyć do diety
Czytaj też:
Zespół jelita drażliwego: przyczyny, objawy, leczenie IBS
W bananach, oprócz innych cennych składników znajduje się także fruktooligosacharyd, który jest prebiotykiem wspomagającym wzrost pożądanych bakterii w jelicie grubym. Zjedzenie 100 gramów banana, dostarcza naszemu organizmowi 1 gram prebiotyków.
2) Karczochy
Karczochy są doskonałym źródłem inuliny – rodzaju błonnika, który działa jak prebiotyk. Błonnik korzystnie wpływa na wzrost liczby bakterii jelitowych i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita. Zapobiega również zaparciom i biegunce.
3) Korzeń cykorii
Korzeń cykorii to jeden z najsilniejszych naturalnych produktów prebiotycznych Jedzenie cykorii wpływa korzystnie na rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit i utrzymuje ją w równowadze. Wspomaga ponadto detoksykację organizmu i pomaga kontrolować wagę.
4) Czosnek
Czosnek to prebiotyk, ale również „naturalny antybiotyk”, który pomaga uporać się z różnego typu infekcjami toczącymi się w organizmie. Jego właściwości są szeroko wykorzystywane w medycynie naturalnej.
5) Zielone liście mniszka lekarskiego
Zielone liście mniszka są doskonałym prebiotykiem. Można spożywać je na surowo, jak i gotowane. Stanowią dobre źródło witamin: A, C, K i E, kwasu foliowego. Zawierają też niewielkie ilości innych witamin z grupy B.
Dobrze smakują jako dodatek do sałatek. Można z nich sporządzić zdrowe smoothie z bananem.
6) Cebula
Cebula to cenny prebiotyk, który łatwo włączyć do diety. Najlepiej spożywać ją na surowo, wtedy najsilniej działa na pracę jelit.