Jeśli chcesz wzmacniać odporność, w twojej diecie nie powinno zabraknąć zdrowych kiszonek. Pomysłów na ich wykorzystanie w posiłkach jest całe mnóstwo.
O zaletach kiszonek przypomina pacjencki serwis pacjent.gov.pl, którego eksperci zachęcają, aby właśnie teraz, przed zimą i okresem nasilonych infekcji, wzmacniać swoją odporność. Jednym ze sposobów jest jedzenie kiszonek.
Jakie właściwości mają kiszonki?
Kisić można zarówno warzywa, jak i owoce. Jesień jest dobrym momentem na robienie kiszonek, ze względu na dostępność wielu świeżych owoców i warzyw, ale tak naprawdę można je robić całą zimę.
Dzięki jedzeniu kiszonek:
- zwiększysz zawartość witamin C i E w organizmie,
- zaspokoisz głód przy spożyciu małej liczby kalorii,
- zwiększysz zawartość probiotyków w organizmie,
- zapobiegniesz zaparciom,
- wzmocnisz system odpornościowy,
- poprawisz działanie układu pokarmowego,
- zapobiegniesz infekcjom wywołanym przez drobnoustroje, takie jak: pasożyty, wirusy i grzyby,
- zwiększysz przyswajalność składników pokarmowych zawartych w owocach i warzywach,
- uregulujesz poziom cholesterolu, co zmniejszy ryzyko chorób cywilizacyjnych (kiszonki zmniejszają zły cholesterol i podnoszą dobry).
Jak wykorzystać kiszonki w codziennych posiłkach?
W kuchni warto eksperymentować i urozmaicać dania. Różne kiszonki dają tu ogromne pole do popisu. Eksperci serwisu pacjent.gov.pl radzą, jak wykorzystać je w codziennej diecie. Rób z nich:
- surówki (miks kiszona marchewka z kapustą, dodatkiem czosnku, cebulą),
- sałatki (miks sałat, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, marchewka, olej lniany),
- na ciepło/zimno przetarte (buraki, marchew, jabłka),
- dodatek do obiadu (tarte surówki, miks sałat),
- risotto z kiszonkami (ryż z burakami i cebulą, dodatkiem czosnku),
- kasza/ryż z kiszonkami na słodko/wytrawnie (kasza z cukinią, pomidorem, porem, kasza z owocami – truskawkami/jabłkami, ryż na mleku/napoju roślinnym z jabłkami i orzechami),
- paprykarz z kiszonej papryki,
- pasty do kanapek,
- dodatek do jajek gotowanych, omletów, jajecznicy.
Czytaj też:
4 rzeczy, które możesz zmienić w diecie dziecka, by wzmocnić jego odporność
Źródło: pacjent.gov.pl