Olej z krokosza na zdrowie

Olej z krokosza na zdrowie

Dodano: 2
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Poprawa wrażliwości na insulinę oraz większe stężenie "dobrego" cholesterolu - takie są efekty regularnego sięgania po olej z krokosza. Krokosz - bliskowschodnia roślina z rodziny astrowatych - była wykorzystywana do produkcji oleju już przez starożytnych Egipcjan.
W czasie trwających 16 tygodni badań grupie kobiet codziennie podawano 1 i 2/3 łyżeczki oleju krokoszowego. W toku eksperymentu okazało się, że wzbogacenie diety o ten olej zmniejszało ryzyko wystąpienia grupy syndromów z zespołu metabolicznego wpływających na wzrost ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy. Oznacza to, że olej krokoszowy zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Już po 12 tygodniach u badanych kobiet stwierdzono zwiększenie zawartości "dobrego" cholesterolu we krwi o 14 procent; a także wzrost stężenia adiponektyny (hormonu zawiadującego poziomem cukru i tłuszczu). Po 16 tygodniach o 2,7 procent zwiększyła się wrażliwość kobiet na insulinę, oraz spadek zawartości białka C-reaktywnego we krwi aż o 17,5 procenta (stężenie tego białka w organizmie wzrasta w przypadku stanu zapalnego).

Science Daily, arb

Czytaj także

 2
  • ela IP
    Bardzo dobry olej używam go
    Dodaj odpowiedź 2 0
      Odpowiedzi: 0
    • eny IP
      Trzeba szybko zablokować te informacje bo co zrobią \"koncerty\" farmaceutyczne i \"apoteki\" ? kto im przywróci wiarygodność i straty?
      Dodaj odpowiedź 2 0
        Odpowiedzi: 0