Warto jeść zupę

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
Zupa nie jest - jak chcą ja widzieć niektórzy - mało znaczącym dodatkiem do "prawdziwych posiłków". Warzywa, z których przygotowujemy wywar "pozostawiają" w trakcie gotowania cenne składniki odżywcze w wodzie, w której są gotowane, a którą potem spożywamy w postaci zupy. Tak więc nawet jeśli nie przepadamy za gotowaną marchewką czy selerem - to zjadając ugotowaną na nich zupę pomidorową korzystamy z dobrodziejstw witamin, a także błonnika i składników mineralnych znajdujących się w warzywach.

Zupa jest jednak nie tylko źródłem "warzywnej energii" - jako potrawa lekkostrawna przygotowuje nasz organizm do trawienia dań cięższych. Dlatego warto danie główne poprzedzić talerzem gorącej zupy.

PAP, arb