Jak jeść, to najlepiej smacznie

Jak jeść, to najlepiej smacznie

Dodano:   /  Zmieniono: 
sxc 
Podczas spożywania pokarmów bardzo ważną rolę odgrywają przyjemne doznania sensoryczne. Wpływają bowiem korzystnie na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie - pisze portal fit.pl.
Smak, zapach i wygląd pokarmu dają nam pierwszą informację, czy pożywienie to w ogóle jest jadalne. Już nasi przodkowie klasyfikowali na tej podstawie pokarmy. Jeśli wzbudzały pozytywne skojarzenia i doznania sensoryczne były odbierane jako zdrowe i dobra do spożycia.

Jeśli pożywienie jest dla nas atrakcyjne smakowo, dotykowo a nieraz i słuchowo (np. chrupanie), wydziela się więcej śliny i soków trawiennych, a co za tym idzie również enzymów i substancji hormonalnych. te z kolei odpowiedzialne są za przekształcenie występujących w pożywieniu wielocząsteczkowych związków chemicznych w składniki prostsze.

Gdy już zjemy posiłek robi nam się cieplej i czujemy się bardziej pobudzeni Wiąże się to z przyspieszeniem tempa metabolizmu. I jeszcze jednak ciekawostka. Fit.pl pisze, że "pobór tlenu po posiłku niesmacznym wzrósł o 12 proc., natomiast po smakowitym - aż o 20 proc. Tlen jest niezbędny do przebiegu procesów spalania, stąd większy jego pobór jest równoznaczny z większym nasileniem tempa metabolizmu".

fit.pl, ps