Jesz hot dogi i szynkę? Grozi ci cukrzyca

Jesz hot dogi i szynkę? Grozi ci cukrzyca

Dodano: 
Fot. sxc.hu / Źródło: FreeImages.com
Hot dogi, szynka, salami, mortadela, a także bekon i inne produkty z czerwonego mięsa znacznie zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - wykazały badania opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition". Z badań wynika, że wystarczy codziennie spożywać zaledwie 50 g przetworzonego czerwonego mięsa, by ryzyko cukrzycy zwiększyło się o 51 proc. Mniej szkodliwe jest mięso nieprzetworzonego. Dzienna porcja 100 g takiego produktu o 19 proc. zwiększa groźbę tej choroby. Badania dotyczące tego problemu przeprowadzili w USA specjaliści Harvard School of Public Heath pod kierunkiem dr Franka Hu.
Naukowcy przeanalizowali zwyczaje żywieniowe i stan zdrowia 204 tys. pielęgniarek i innych pracowników służby zdrowia, którzy byli obserwowali od 14 do 28 lat. Spośród nich 13 759 osób zachorowało na cukrzycę, głównie właśnie te, które spożywały dużo czerwonego mięsa. Obserwowanych od wielu lat pracowników służby zdrowia porównano także ze zwyczajami żywieniowymi i zdrowiem 442 tys. osób uczestniczących w badaniach jakie prowadzono w innych ośrodkach.

Badacze z Harvard School of Public Heath tłumaczą, że czerwone mięso zawiera dużo kalorii, co sprzyja otyłości i podnosi ryzyko cukrzycy. Czerwone mięso zawiera również dużo żelaza, które jest dobrze wchłaniane przez organizm, ale zbyt duża ilość tego pierwiastka pobudza z kolei wytwarzanie większej ilości insuliny. W wędlinach znajdują się też konserwujące azotyny i azotany. Azotyny łączą się w przewodzie pokarmowym z aminami w wyniku czego powstają nitrozoaminy. Te związki podejrzewane są o działanie rakotwórcze, ale pod ich wpływem organizm gorzej reaguje na insulinę, co z kolei toruje drogę cukrzycy.

Dr Frank Hu zaleca wszystkim zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, a szczególnie wędlin. Jego zdaniem, wystarczy do codziennego jadłospisu wprowadzić drób, warzywa i owoce, produkty z pełnego ziarna oraz orzechy i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu, by prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycą było wyraźnie mniejsze.

Na cukrzycę na całym świecie choruje już 350 mln ludzi - ponad dwukrotnie więcej niż przed 30 laty. W 2030 r. liczba chorych może się zwiększyć nawet do 438 mln. W USA choruje 25,6 mln osób, czyli 11 proc. dorosłych powyżej 20 roku życia. W Polsce na cukrzycę cierpi 2,5 mln ludzi, spośród nich ponad 750 tys. nie wie jeszcze o swojej chorobie. U co drugiego chorego z cukrzycą występuje choroba niedokrwienna serca.

PAP, arb

Czytaj także

 0