Weganie - uważajcie na serca

Weganie - uważajcie na serca

Dodano: 
Same warzywa i owoce to za mało, by nasz układ krążenia był zdrowy - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Weganie, czyli osoby unikające jedzenia mięsa oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego, narażone są na ryzyko powstawania zakrzepów, miażdżycy oraz stwardnienia tętnic, które z kolei mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Dzieje się tak wtedy, gdy dieta weganina jest nieodpowiednio skomponowana - takie są wnioski naukowców z Uniwersytetu Zhejiang.
Wyniki są zaskakujące, ponieważ do tej pory wiele wskazywało na to, że to osoby odżywiające się mięsem są bardziej narażone na choroby układu krążenia. Okazuje się jednak, że odporność wegan, ze względu na niedobory ważnych dla zdrowia składników może być obniżona.

Źle skomponowana dieta wegańska może powodować niedobory kluczowych dla zdrowia składników: żelaza, cynku, witaminy B12 i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W rezultacie weganie często mają podwyższony poziom homocysteiny we krwi i obniżony poziom „dobrego cholesterolu". Niedobory te mogą doprowadzić do chorób serca.

Niedoborowi witaminy B12 można zapobiec, wprowadzając do diety: łososia i inne tłuste ryby, orzechy, owoce morza, jajka i nabiał. Sęk w tym, że oprócz orzechów wszystkie te produkty są pochodzenia zwierzęcego. Weganie mogą ostatecznie wzbogacić swoje posiłki zażywając suplementy diety - ale warto pamiętać, że i one nie są najlepsze dla naszego zdrowia.

kobieta.interia.pl, mpr

Czytaj także

 0