Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą

Przeziębienie? Zwalcz je czosnkiem i cebulą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Czosnek, fot. Wikipedia
Składniki pożywienia, które zjadamy na co dzień, mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Odpowiedni dobrane posiłki mogą pomóc uniknąć nam drobnych infekcji organizmu. Warto sięgnąć po naturalne produkty, aby uchronić się przed przeziębieniem.
Najsilniejszymi naturalnymi antybiotykami są czosnek i cebula, które mają działanie antyseptyczne. Pomocne są przy przeziębieniach, infekcjach układu oddechowego i gardła. Dodatkowo, czosnek ma zbawienny wpływ na układ krążenia, poprawia przepływ krwi w żyłach i działa przeciwzakrzepowo. Szczególnie polecany jest osobom z chorobą wieńcową.

Spożywanie orzechów, produktów zbożowych, wątróbki i owoców morza pomaga wzmacniać odporność. Zawarty w nich selen i cynk powodują, że organizm wzmaga wytwarzanie przeciwciał przez komórki odpornościowe, które odpowiedzialne są za zwalczanie infekcji. Picie herbaty z cytryną i miodem pomoże nam zwalczyć drobne bakterie i wzmocnić organizm. W skład miodu wchodzi wiele dobroczynnych dla naszego organizmu witamin, które mają działanie wspomagające w leczeniu grypy i przeziębienia.

W okresie zimowym trudno o świeże o owoce i warzywa, dlatego warto wypijać kilka szklanek soku owocowego dziennie, aby dostarczyć organizmowi dawkę witamin. Duża porcja soku pomarańczowego, to bogactwo witaminy C, która jest pomocna przy zwalczaniu przeziębienia.

jk