Naucz się żyć z węglowodanami w zgodzie

Naucz się żyć z węglowodanami w zgodzie

Dodano:   /  Zmieniono: 
By nie rezygnować z deserów i utrzymać dobrą wagę należy nauczyć się osiągać równowagę w jedzeniu węglowodanów (fot.sxc.hu)
Węglowodany znajdują się w wielu produktach, które spożywamy i trudno się od nich uwolnić. Trzeba jednak uważać, bo mogą one przyczynić się do tycia. By temu zapobiec należy nauczyć się jak osiągnąć równowagę w ich spożywaniu.
Węglowodany to jedno z głównych źródeł energii dla naszego organizmu, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Najczęściej spożywamy je w postaci produktów zbożowych, pieczywa, makaronów, klusek, kasz czy ziemniaków.

Wiele osób nie potrafi powstrzymać się od jedzenia ciast, zwłaszcza drożdżowych. By nie rezygnować z deserów i utrzymać dobrą wagę należy nauczyć się osiągać równowagę w jedzeniu węglowodanów. 

- Węglowodany dostarczają naszemu organizmowi paliwa, dzięki któremu możemy funkcjonować. Jednak ich spożywanie w zbyt dużej ilości może uniemożliwiać walkę ze zbędnymi kilogramami. Aby skutecznie schudnąć należy nauczyć się osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów, np.: zastosować zamienniki w codziennej diecie, dodać aktywność fizyczną – mówi Joanna Brzezińska, ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą. 

Co zatem zrobić, by zbalansować codzienną dietę? Powinniśmy zastąpić produkty zbożowe pełnoziarnistymi zamiennikami np. ryżem basmanti czy makaronem razowym. Do codziennej diety powinno się też włączyć kaszę gryczaną i jęczmienną. Kanapki powinny być przyrządzane tak, by bułka była jedynie dodatkiem. Przyrządzaj je więc z większą ilością warzyw, twarogów i wędlin. W codziennej diecie nie powinno też zabraknąć produktów białkowych jak mięso czy ryby. 

ja, fitnessclub.pl