Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu
Artykuł sponsorowany

Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Wołowina - ważny składnik menu
Wołowina - ważny składnik menu Źródło: mat. pras.
Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.

Pieczywo, ryż, kasze, warzywa, owoce, mleko i produkty z niego oraz białe i czerwone mięso – oto produkty, które powinny znaleźć się w codziennym menu każdego człowieka, bez względu na płeć czy wiek. Mięso, które jest niezwykle ważnym i cennym składnikiem naszej diety, dostarcza przede wszystkim drogocenne, łatwo przyswajalne białko i żelazo, fosfor, cynk i wiele innych, nie mniej ważnych witamin oraz składników mineralnych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych narządów. Mięso jest źródłem energii, dając jednocześnie poczucie sytości i zaspokajając głód nawet na kilka godzin.

Wołowina – dlaczego warto ją jeść

Niskokaloryczne białe mięso, czyli kurczak, indyk, królik, cielęcina o delikatnej strukturze i smaku króluje na polskich stołach jako posiłek główny. Jednak dla zbilansowania naszej diety powinniśmy, przynajmniej kilka razy w miesiącu, sięgnąć po czerwone mięso. W szczególności pełnowartościowa wołowina dostarcza nam, w równych proporcjach, zarówno białka, jak i tłuszcze. Dzięki temu zapewnia sytość i uczucie pełności.

Bogactwo witamin, mikroelementów i kreatyniny, zawartych w wysokiej jakości wołowinie pochodzącej od sprawdzonych i zaufanych producentów mięsa:

  • zwiększa objętość i masę mięśni,
  • znacznie poprawia naszą kondycję fizyczną,
  • reguluje metabolizm,
  • pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  • redukuje tkankę tłuszczową,
  • usuwa szkodliwe toksyny,
  • wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
  • zapobiega niedokrwistości.

Wołowina doskonale sprawdza się nie tylko w diecie osób aktywnych fizycznie, uprawiających różne dyscypliny sportowe, czy dbających o nienaganną sylwetkę, ale również zmagających się z różnymi problemami zdrowotnymi, np. anemią.

Pomysły na wołowinę

Dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych, a przede wszystkim niepowtarzalnemu smakowi wołowiny, może być ona składnikiem praktycznie każdego posiłku: przystawek, zup, dań głównych (kotletów, krokietów, potrawek, pieczeni, gulaszu, zrazów, steków), a nawet sałatek. Wołowinę możemy podawać w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej i smażonej w połączeniu z ziemniakami, makaronem i kaszami oraz sosami pieczeniowymi łagodnymi i ostrymi. To czerwone mięso idealnie komponuje się zarówno z klasycznymi, jak i orientalnymi przyprawami, np. czarnym pieprzem, tymiankiem, pietruszką, rozmarynem, kolendrą, estragonem, czosnkiem, imbirem, anyżem czy miętą. Wołowinę można również łączyć z różnymi dodatkami: cytryną, pomidorami, marchewką, cukinią, limonkami, grzybami oraz wieloma innymi owocami i warzywami.