Kolor warzyw ma znaczenie. Ten podkręci metabolizm

Kolor warzyw ma znaczenie. Ten podkręci metabolizm

Dodano: 
Zielony koktajl z warzyw i owoców
Zielony koktajl z warzyw i owoców Źródło: Fotolia / Autor: Dessie
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, zbilansowana dieta powinna w dużej mierze składać się ze świeżych warzyw. Są one bogate w witaminy i mikroelementy. Chcąc schudnąć, powinniśmy wybierać te z dużą zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit. Okazuje się, że nie tylko to jest istotne. Kolor warzyw też ma znaczenie.

Każdy z nas słyszał, jak ważną rolę w organizmie człowieka odgrywa flora bakteryjna jelit. To właśnie w trosce o nią należy przyjmować probiotyki w trakcie leczenia antybiotykami. Zamiast preparatów z apteki możemy jednak lekko zmodyfikować swoją codzienną dietę, wprowadzając do menu więcej kiszonek i nabiału – produkty te korzystnie wpływają na dobre bakterie, znajdujące się w naszych jelitach. O prawidłową florę powinniśmy dbać nieustannie, ponieważ poprawia trawienie i sprzyja zachowaniu odpowiedniej masy ciała.

Naukowcy z Melbourne i Wielkiej Brytanii odkryli, że podobnie na nasz układ trawienia działają także zielone warzywa liściaste. Zawierają bowiem monosacharyd o nazwie sulfochinowoza (w skrócie SQ), który napędza do działania dobre bakterie żyjące w jelitach. Dzięki temu trawienie przebiega sprawniej.

Czytaj też:
Jak przechowywać warzywa i owoce?

Za każdym razem, gdy jemy zielone warzywa liściaste, dostarczamy naszemu organizmowi znaczne ilości cukrów SQ, które są wykorzystywane jako źródło energii przez dobre bakterie jelitowe. W rezultacie nasz metabolizm przyspiesza, zostaje również ograniczona ilość złych bakterii, odpowiedzialnych za niektóre stany chorobowe.

Dr E. Goddard-Borger, prof. S. Williams i prof. G. Davies, naukowcy odpowiedzialni za odkrycie nowego monosacharydu wyodrębnili również nieznany wcześniej enzym YihQ. To właśnie dzięki niemu organizmy wchłaniają i rozkładają cukry zawierające siarkę, która jest niezbędna do budowania białek. „SQ jest jedyną cząsteczką cukru, zawierającą siarkę, a jej trawienie przez bakterię uwalnia pierwiastek do środowiska, gdzie wchodzi w cykl ponownego wykorzystania go przez inne organizmy” — tłumaczy prof. Williams.

Odkrycie naukowców może zostać w przyszłości wykorzystane do opracowania nowej klasy antybiotyków. Póki co warto tę wiedzę wykorzystać do zmiany codziennych nawyków żywieniowych. Chcąc podkręcić metabolizm, należy jak najczęściej sięgać po zielone warzywa liściaste.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Chemical Biology”.

Źródło: The Walter and Eliza Hall Institute