Masz cukrzycę? Lista rzeczy, które musisz zmienić w swoim życiu

Masz cukrzycę? Lista rzeczy, które musisz zmienić w swoim życiu

Dodano: 
Odchudzanie
Odchudzanie Źródło: Unsplash / rawpixel
Kiedy dowiadujemy się, że zmagamy się z cukrzycą, reagujemy na dwa sposoby – albo bagatelizujemy sprawę, bo cukrzyca jest powszechna, albo ostro bierzemy się za siebie i zmieniamy swoje życie. Nikogo nie trzeba przekonywać, że druga droga jest lepsza. Pytanie, od czego zacząć zmiany?

Cukrzyca typu 2 jest najczęściej efektem złych nawyków żywieniowych i ogólnego, niezdrowego stylu życia. Cukrzyca nie rozwija się z dnia na dzień, pracujemy na nią nawet latami. Kiedy pada diagnoza, która najczęściej jest zaskoczeniem, należy zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. Można powiedzieć, że cukrzyca wywraca życie do góry nogami. Jednak w tym przypadku konieczne zmiany wyjdą nam na zdrowie.

Życie z cukrzycą

Teraz, gdy już wiesz, że chorujesz na cukrzycę, musisz zacząć o siebie dbać. Podstawowe rzeczy, o których musisz pamiętać i je realizować, to:

  • Regularnie mierz poziom cukru we krwi według zaleceń lekarza i prowadź dzienniczek pomiarów, by móc lepiej kontrolować swój stan zdrowia. Twoje zapiski przydadzą się lekarzowi do ewentualnego wdrożenia leczenia farmaceutycznego. Jeśli już musisz zażywać leki, rób to zgodnie z zaleceniami, nawet jeśli wydaje ci się, że czujesz się dobrze i możesz pominąć leki.
  • Postaw na zdrową żywność i samodzielnie przyrządzaj posiłki.
  • Bądź aktywny fizycznie przez większość dni.
  • Naucz się radzić sobie ze stresem, ponieważ niektóre twoje złe nawyki żywieniowe mogły wynikać z problemów emocjonalnych.
  • Wykonaj szczegółowe badania, by wiedzieć, jaki jest twój ogólny stan zdrowia, czy nie zmagasz się z innych chorobami i niedoborami ważnych składników odżywczych.

Zdrowe odżywianie

Jeżeli lekarz nie zaleci ci konkretnej diety, którą będzie musiał rozplanować dietetyk, wystarczy, że wprowadzisz do swojego życia podstawowe zasady zdrowego odżywiania. Nie są one wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

  • Przede wszystkim musisz zacząć gotować. Samodzielne przygotowywanie posiłków pozwala kontrolować produkty, które trafiają do naszego żołądka. Mamy wpływ na to, co jemy i w jaki sposób dania są przyrządzane.
  • Wybieraj warzywa i owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym, ponieważ nie powodują one nagłego skoku poziomu cukru we krwi i wyrzutu insuliny. Wprowadź do diety zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, pełne ziarno i chudy nabiał.
  • Zrezygnuj z białej mąki, dodatkowego cukru (znajdź ulubiony zamiennik, np. ksylitol lub erytrytol), odstaw alkohol i żywność przetworzoną.
  • Dbaj o to, by posiłki spożywać w regularnych odstępach. Dzięki temu nie dopuścisz do drastycznych wahań poziomu cukru we krwi.
  • Unikaj produktów typu light.

Bądź aktywny

Aktywność fizyczna jest kluczowa dla zachowania dobrego zdrowia. Dzięki niej zmniejszamy ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, a także poprawiamy swój stan zdrowia, gdy już zmagamy się z chorobą. W przypadku walki z cukrzycą aktywność fizyczna jest niezwykle istotna.

  • Jeżeli do tej pory prowadziłeś siedzący styl życia, a w dodatku zmagasz się z nadwagą lub otyłością, nagłe rozpoczęcie intensywnych treningów może być niebezpieczne. Warto zacząć od spacerów i stopniowo zwiększać dystanse i tempo. 30-minutowy spacer daje niewiarygodne efekty.
  • Bądź aktywny w ciągu dnia – zrezygnuj z windy na rzecz schodów, jadąc po zakupy, zaparkuj auto jak najdalej od drzwi wejściowych. Te drobne zmiany sprawią, że każdego dnia zyskasz dodatkową porcję ruchu.
  • Skorzystaj z aplikacji, która pozwala śledzić swoje osiągnięcia. Będzie to świetna motywacja, by rusz się z kanapy.

W przypadku nowych nawyków zacznij od małych. Małe sukcesy ułatwiają realizację większych celów. Określ konkretnie swoje cele. Zamiast mówić „Chce zdrowo się odżywiać”, dokładnie rozpisz swój plan działania. Cukrzyca jest częścią twojego życia i chcąc nie chcąc musisz się z nią oswoić.

Czytaj też:
Indeks glikemiczny – dlaczego jest tak ważny w cukrzycy?

Źródło: Garden of Food / Centers for Disease Control and Prevention